Madeni paralara ZAM GELDİ! 1 TL 3 Lira 50 kuruş 2.5 Tl oldu
Madeni paralara ZAM GELDİ! 1 TL 3 Lira 50 kuruş 2.5 Tl oldu - Tüm dünya enflasyonda yaşanan şoklarla sarsılırken pandemide yaşanan yükseliş ne yazık ki en çok Türkiye'de etkili olmuştu.
Ülkemizde zaten yüksek seviyede seyreden enflasyon oranları yaşanan yükselişin daha da artmasıyla cepleri yakmıştı. Dolar kuru ve enflasyon oranlarında yaşanan yükseliş ile Türk Lirası rekor değer kaybı yaşarken bu da madeni paralarda basım maliyetini arttırmıştı. Yeni maliyetler sonrası ilk rakamlar geldi.
MADENİ 1 TL VE 50 KURUŞUN BASIM MALİYETİ NE KADAR?
Bozuk paralarda yaşanan basım maliyetindeki artış nedeniyle hatırlanacağı üzere Darphane yeni bir karar almış ve yıllar sonra ilk kez bozuk paralarda gramaj değişikliği yapılmış, hem boyutları küçültülmüş hem de kalınlıkları inceltilmişti. Konu hakkında son açıklama ise CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir tarafından yapıldı.
Demir yapmış olduğu açıklamasında “Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, maliyetleri düşürmek için gramajı düşürme yoluna gitti. Kullanılan bakır, çinko ve nikelin oranları değişirken, üretimde ise yüzde 30 tasarruf sağlandı. 1 TL’lik madeni para 8,2 gramdan 6,6 grama geriledi. 50 kuruşun ağırlığı ise 6,8 gramdan 5,5 grama düştü. Ancak artan döviz metal paralarda kullanılan alaşımlara da yansıdı. 1 TL’nin maliyeti 3 TL’ye yaklaştı. Bu durum fırsatçılara gün doğurdu, piyasaya çıkar çıkmaz paraları toplayıp hurdacılara satarak haksız kazanç sağlama yoluna gittiler. Ekmeğin 10 lira olduğu yerde 50 kuruş ve 1 TL gibi paralar tam anlamıyla değerini yitirmiştir.” diyerek yeni paraların maliyetini açıkladı.
2024'te para çekme yatırma sınırı değişti gitmeden kontrol edin! ATM'lerde yeni dönem başlıyor
Milyonlarca vatandaşa duyuruldu! 00.01'den itibaren 8 TL'den satılacak
Enerji Bakanı Bayraktar'dan SON DAKİKA elektrik ve doğalgaz fiyatlarına ZAM açıklaması
Demir yapmış olduğu açıklamasında 1 TL'nin basım maliyetinin 2.77 TL'ye, 50 kuruşun basım maliyetinin ise 2.31 liraya yükeldiğini belirtti. Daha önce de bozuk paraların basım maliyetleri tartışma konusu olmuş Merkez Bankası sorunun çözümünü demir paraların boyutlarını ve kalınlıklarını değiştirmekte bulmuştu. Yeniden böyle bir değişikliğe gidilip gidilmeyeceği ise merak konusu oldu.