Maaşlara zam kararı geldi! Devlet tarafından ödenen yeni aylık tutarları belli oldu
Maaşlara zam kararı geldi! Devlet tarafından ödenen yeni aylık tutarları belli oldu - Ülke genelinde vatandaşların çeşitli sebepleriyle sosyal yardım alan kişilerin beklediği haber resmen geldi. Buna göre ise Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan tüm emeklilerin aylıklarında artış oranını yüzde 30 olarak uygulayacağını ifade ederken bu süreçte de dul ve yetim aylıkları alan kişilerin maaşlarının da Ocak 2023 yılında da artırıldığını belirtti.
Zamlı maaşlar için kararlar gelirken bu süreçte yeni yılda da en düşük emekli aylığı 5 bin 500 liraya çıkarıldığı ifade edildi. En düşük emekli aylıklarının artması ve en düşük dul ve yetim aylığı alan kişilerin de maaşlarını artırmış olduğu bu süreçte yüzde 25 hisseye göre en düşük dul ve yetim aylık ödemeleri de belli oldu.
ZAMLI YENİ MAAŞLAR NE KADAR OLDU
Türkiye'de yeni yıl itibariyle en düşük emekli aylık ödemeleri 5 bin 500 liraya çıkarılırken bu süreçte en düşük aylıkların da artması; en düşük dul ve yetim aylığı alan kişilerin de maaşlarını artırmış olduğu bu süreçte yüzde 25 hisselere göre netleşmiş oldu.
Bu doğrultuda dul ve yetim aylığı bin 430 liraya kadar yükseldi.
En yüksek emekli aylık ödemeleri 13 bin TL olurken yeni zamla beraber de dul ve yetim aylığı alan kişilerin de ek ödemeleri artmış oldu. Bu süreçte ölüm aylıklarından vefat eden sigortalı kişilerin eşleri, çocukları ve bazı şartlar doğrultusunda da anne babalarının faydalanabildiği belirtildi.
ÖDEME KOŞULLARI DA NETLEŞTİ
Türkiye'de vefat eden sigortalıların dul eşlerine yüzde 50 oranında aylık bağlanırken; sigortalı kişinin çocuğu olmaması durumunda da eşlerine kendi sigortalılığı sebebiyle gelir ve aylık bağlanmamışsa yüzde 75 oranında ölüm aylığı bağlanmaktadır.
Çalışmayan ve kendi sigortalılığı sebebiyle de gelir ya da aylığı bağlanmamış çocuklar için de; 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmeleri durumunda da 20 yaşını, yükseköğrenim yaparsa da 25 yaşını doldurmayan kişilere yüzde 25 oranında aylık ödemeleri yapılmaktadır.