Lokavt Nedir? Çalışanların lokavt ve grev hakları neler

Aslında tüm işçilerin lokavt ve grev hakları bulunmaktadır. İş veren ve işçiler arasında olan toplu pazarlık süreci sonunda çoğunlukla anlaşmaya varılmaz.
Lokavt Nedir? Çalışanların lokavt ve grev hakları neler
Ancak kanuni haklar kullanılınca anlaşma sağlamak mümkün olmaktadır. İşçilerin hakkı olan lokavt nedir sorusuna en doğru yanıtları bulmak gerekir.

 

Lokavt Nedir?
Genel olarak işçilerin sosyal ve ekonomik hakları korumak ile çıkarlarını düzenlemek için imzalanan sözleşmelere toplu iş sözleşmesi denilmektedir. Bu sözleşme iki boyutu bulunmaktadır. Birincisi mevcut hakları detaylandırmak ve korunması amacı ile mevzuatta öngörülmeyen düzenlemeler getirmektedir. İkincisi ise mevzuatın tanımadığı menfaatleri bir sözleşme aracılığı ile taraflara tanıyarak hak olmasını sağlamaktır.

 

Bu sebepten dolayı işçiler bakımından yeni haklar oluşturmanın en etkili yolu toplu iş sözleşmesidir. Toplu iş sözleşmesi imzalanması ilk olarak sendikal örgütlenmeyi sağlamakla birlikte sendikanın toplu pazarlık takibini doğru bir şekilde yürütmesi ile mümkün olmaktadır. Ancak toplu pazarlık süreci genellikle doğrudan anlaşmaya gitmediği gibi işçi ve iş verenin kanunen düzenlenmiş bir takım süreçlerden geçmesi gerekir. Ayrıca birbirlerini zorlayacak kanuni hakları kullanarak anlaşmaya varılmaktadır. İşçi ve işverenin birbirlerini zorlayacak haklara lokavt ve grev hakları olmaktadır.

 

Grev Nedir?
İşçilerin toplu bir şekilde çalışmamak şartı ile iş yerinde faaliyeti durdurmalarıyla da işin niteliğine göre önemli oranda aksatmaları amacı sonunda aralarında anlaşarak veya bir kuruluşun aynı amaç üzerinde topluca çalışmamaları için verdiği karara uyarak işi bırakmalarına grev denir. Ancak her istendiği zaman grev yapılması hukuk sistemi tarafından kabul edilmez. Kanun dışı yapılan grevlerin sonucu çok daha ağır olur ve işçilerin tazminat almadan işten çıkarılmasına neden olmaktadır.

 

Lokavt Kararı İlan Edilmesi
İşçi sendikasının grev kararının onaylandıktan itibaren 60 gün içinde lokavt kararı alınmalıdır. İşveren ya da sendikası tarafından iş yerinde karar anında ilan edilmelidir. Kanun dışı yapılan lokavtın sonuçları da ağır olmaktadır. İşçiler haklı oldukları için tazminatlarını alarak işten ayrılma olanakları vardır. Böyle bir durumda kanun dışı lokavt yapanlar tazminat ödemek zorunda kalır ve sorumlu olan kişiler hakkında da cezai işlem uygulanmaktadır.