KYK Borcu Banka Hesap Blokesi Nasıl Kaldırılır?

KYK borcu, Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun üniversite dönemi boyunca öğrenim kredisi alan kişilerin öğrenimleri bittikten sonra geri ödeme yapmayan kişilere verilir. Geri ödemeyi yapmayan kişilerin banka hesapları bloke olmaya başlamıştır.
KYK Borcu Banka Hesap Blokesi Nasıl Kaldırılır?

KYK borcu olan kişiler işsizlik, askerlik ve yeni bir eğitim dönemi gibi sebepler nedeni ile borçlarını erteleyebilmektedir. KYK borcunu ertelemek için başvuru yapmak gerekir. E – devlete giriş yaptıktan sonra KYK borç erteleme isteğinde bulunarak bu işlem yapılmaktadır. Ancak sadece yukarıdaki sebepleri taşıyan kişiler borçlarını erteleyebilir. Bu sebepler dışında KYK borcunu ödemeyen kişilerin banka hesapları bloke olmaktadır. Bu borca bir işlem yapılmaması halinde de her gün faiz eklenmektedir. KYK borcu ödenmediği her ay üzerine % 1,40 oranında gecikme faizi eklenmektedir.

KYK Borç Yapılandırma Nasıl Yapılır?

KYK borç yapılandırma sayesinde kişiler borçlarını 6, 9, 12 ve 18 ay taksitli bir şekilde ödeme imkânına sahip olurlar. E – devletten ya da Gelir İdaresi Başkanlığı sitesinden KYK borç yapılandırma işlemi yapmak mümkündür. Ekranda belirtilen talimatları uygulayıp ilerleyerek yapılandırma işlemi başvurusu tamamlanmış olur. Ayrıca direk Vergi Dairesine giderekte başvuru yapılabilir.

Banka Hesabına Konulan Bloke Nasıl Kaldırılır?

Banka hesaplarına konulan blokeyi kaldırma işlemi, blokenin neden konulduğuna göre değişiklik gösterir. KYK borcunu hiç ödemeyen, yapılandırma yapmayan ya da 2 taksitten sonra ödemeyi tamamlamayan kişilerin borcu Vergi Dairesi’ne devredilmektedir. Eğer borçlar ödenmemeye devam ederse Vergi Dairesi tarafından borçlu olan kişinin adresine bir tebligat gönderilir. Borçlu kişiler bağlı oldukları Vergi Dairesi’ne giderek başvuruda bulunur ve ilk taksitlerini öderlerse banka hesaplarındaki bloke kalkar.

KYK Öğrenim Kredisi Borcu Nasıl Silinir?

Öğrenim hayatı boyunca, KYK tarafından öğrenim kredisi alan kişilerin mezun olduktan sonra KYK borcunun silinmesi için borcun tamamını ödemeleri gerekir. KYK borcunu ister peşin ister taksitli olarak ödeme seçeneği bulunmaktadır. Eğer KYK borcu peşin ödenirse çeşitli indirim fırsatlarından yararlanma hakkı da bulunur. Bunun haricinde kişiler bir hastaneden ‘yaşamını emek vererek kazanamaz’ raporu alırlarsa bu raporu gösterdikleri takdirde KYK borçları silinir.