Kredi kartı borcunun tamamını ödeyemeyenlere 1 Mayıs duyurusu yapıldı!

Ülkemizde kredi kartı kullananların sayısı her geçen gün hızla artış göstermeye devam ediyor. Durum bu şekilde olunca artık pek çok kişinin cebinde 1’den fazla bankanın kredi kartı bulunmaya başladı. Kart borcunu tam ödemeyenler dikkat!
Kredi kartı borcunun tamamını ödeyemeyenlere 1 Mayıs duyurusu yapıldı!

Kredi kartı ile anlık alışverişlerin ve ihtiyaçların neredeyse tamamı karşılanabiliyor. Ancak iş ödeme kısmına gelince vatandaşların büyük bir kısmı zorlanmaya başlıyor. Çünkü, enflasyonun hızlı bir şekilde artmasının yanı sıra Merkez Bankası’nın faiz oranlarını değiştirmesi vatandaşların aylık ödeyeceği borçların da artmasına neden oldu.

Kredi kartlarına ilişkin tedirgin eden açıklama ünlü ekonomist Atilla Yeşilada tarafından geldi. Yeşilada, yaptığı açıklamasında kredi kartı olanlara büyük çöküş uyarısı yaptı.

UYARILAR PEŞ PEŞE GELDİ

Merkez Bankası’nın faiz kararından sonra milyonlarca kişinin kullandığı kredi kartlarına ilişkin önemli uyarılar peş peşe geldi. Yeşilada, konuya ilişkin yaptığı açıklamasında kart kullanıcılarını bekleyen korkunç senaryo hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu.

YEŞİLADA ACİLEN UYARDI

Atilla Yeşilada, kredi kartları için yaptığı açıklamasında, enflasyonun artış gösterdiği bu dönemde işletmelerin de iflas riski ile karşılaşabileceğinin altını çizdi. Faizlerdeki ciddi artışların bu durumun sebebi olarak gösteren Yeşilada, bunun yanı sıra durumun daha da kötüleştiğini belirtti. İflasların daha da artacağını ifade eden uzman isim gidişatı iyi görmediğini de belirtti.

TÜRKİYE’DE ORAN ÇOK YÜKSEK

Uzman ismin uyarısına göre Merkez Bankası, önümüzdeki aylarda faiz artırım kararına devam ederse kredi kartı borçları ve tüketici kredilerindeki faiz oranı 2 katına çıkabilir. Bu durum borcu olan kişileri olumsuz olarak etkileyerek, işletmeleri iflasa sürükleyebilir. İflas durumu için özellikle zombi şirketleri işaret eden Yeşilada, IMF’nın araştırmasına göre Türkiye’de bu tür şirketlerin daha fazla olduğunun da altını çizmeyi ihmal etmedi.

KREDİ KARTI BORCUNU TAM ÖDEMEYENLER

Kredi kartı kullanımı sonrasında iş borç ödemeye gelince ne yazık ki pek çok kişi borcunu tam olarak ödemiyor. Sadece asgari tutarının ödenmesi de işi daha da sıkıntılı bir hala sokuyor. Yeşilada, kredi kartı borçları için yaptığı açıklamasında, “Kredi kartı borçları ve tüketici kredileri üzerindeki faizler artmaya devam ederse, gelecek yıl ödeyeceğiniz faiz iki katına çıkabilir. Hazırlıklı olun; aksi takdirde icra ve iflas riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz” uyarısını yaptı. Bu sebeple kredi kartı borcu olanları bir an önce borçlarını kapatmaya çalışması gerektiği ifade edildi.