Kredi Kartı Aidatı Nasıl Geri Alınır?

Kredi kartı aidatı iadesi her senenin sonunda bankaların müşterilerinden talep ettiği ücrete denmektedir. Bu kredi kartı aidatı iadesi hakkında farklı kararlar alınmış olmasına rağmen hemen hemen her banka her yıl bir kere kredi kartı aidat iadesi istemek için müşterilerine ulaşmakta ve belirledikleri ücreti istemektedir.
Kredi Kartı Aidatı Nasıl Geri Alınır?

Kredi kartı aidatı iadesi ücreti 200 TL’ye kadar çıkabilmektedir ve müşteriler ödediği bu ücreti geri alamıyorlar. Bankalardan olumsuz dönüş alan kişiler Tüketici Hakem Heyeti’ne ya da CİMER’ e başvuru yapıyor. Ekim 2014 tarihine kadar insanlar kredi kartı aidatını Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurarak alabiliyordu. Ancak daha sonra Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) 2014 yılında yeni bir karar aldı. Kredi kartı aidatını yasallaştıran bu kararın içinde tüketicinin korunduğu önlemler de vardır.

Kredi Kartı Aidatını Ödemek Zorunlu Mudur?

Bankalardan kredi kartı alırken bir sözleşme imzalanır. Bu sözleşmenin içerisinde kartın yıllık ücreti, kredi kartı aidatı ve üyelik ücreti gibi konular hakkında bilgi verilmiş olan bir bölüm varsa eğer ya da banka tarafından alınan kredi kartının aidatlı olduğu müşteriye söylendiyse bu kredi kartı aidatını ödemek mecburidir. Fakat bazı müşteriler bilmese de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından alınan bir karara göre kredi kartı veren her banka, kredi kartı aidatı ya da üyelik ücreti gibi ücretlerin olmadığı bir kredi kartı seçeneği bulundurmak zorundadır. Yani bankalar herhangi bir aidatı olmayan kredi kartı oluşturmak zorunda ve bu kartı müşterisine bildirmek zorundadır. Eğer bankalar aidatı olmayan bir kart vermiyorsa diğer kredi kartı kullanan müşterisinden herhangi bir ücret talep edemez. Eğer talep ederse banka müşterisi dilekçe yazarak Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurabilir. Bunun cezası 6,9 milyondur.

Kredi Kartı Aidatı Nasıl Geri Alınır?

Bu durum için üç yol bulunmaktadır. Kredi kartı aidatı almak isteyen kişiler ilk olarak bankaya dilekçe ile başvuru yapabilir. Ya da bir dilekçe ve kart aidatının yer aldığı dekont ile Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurulabilir. Son olarak e – devlet üzerinden de başvuru yapılabilir.