Kötü Niyet Tazminatı

Kötü Niyet Tazminatı
İşverenin fesih hakkını kötü kullanarak işçi çıkarılması sırasında izlediği tutum nedeniyle çalışan hakları arasında yer alan kötü niyet tazminatının nasıl alınacağı hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız haberimizi okuyun.

İşveren tarafından fesih hakkı kötü kullanıldığı zaman işçiye ihbar tazminatının 3 katı tutarında kötü niyet tazminatı ödenir. Bu tazminatı alabilmek için ilgili makamlara başvurmak için 5 yıllık bir zaman aşımı süresi bulunmaktadır.

Kötü Niyet Tazminatı Nedir?

İşçiye, işten çıkarılma sürecinde fesih hakkının işveren tarafından kötüye kullanılması nedeniyle ödenecek olan tazminata kötü niyet tazminatı denilmektedir. Bu tazminat için ödenmesi gereken ihbar tazminatının 3 katı tutarına eşit olan bir tazminattır. 4857 nolu İş Kanunu’nun 17. maddesi bu konuyu açıklığa kavuşturmaktadır. Madde uyarınca ödenecek tazminat ve bildirim sureleri ile alakalı peşin ödenmesi gereken ücret 32. maddenin 1. fıkrasında yazılmış olan ücrete ek olarak işçiye sağlanan para ya da para ile ölçülebilir sözleşme ve kanundan doğan menfaatler de göz önünde tutulmaktadır. Bu maddeye göre kötü niyet tazminatının hesaplanması sırasında işçi düzenli olarak sağlanan menfaatlerin göz önünde bulundurulacağı ifade edilmiştir.

Kötü Niyet Tazminatı Alma Şartları Nelerdir?

Aynı kanun maddesinin 4. fıkrası fetih sırasında işverenin bildirim şartına da uymaması söz konusu ise ayrı bir ihbar tazminatı daha ödemesi gerektiğini ifade eder. Kötü niyet tazminatı alabilmek için işveren tarafından iş akdi feshi yapılan işçilerin iş güvencesi kapsamı dışında bırakılması gerekmektedir. İş güvencesi kapsamı dışında bırakılan işçilerin aynı zamanda işveren tarafından feshedilen iş akdinin kötü niyetle yapılması gerekmektedir. Bu durumun belirlenmesi Yargıtay uygulamaları ve objektif olarak değerlendirilen iyi niyet kurallarının esas alınması ile gerçekleşmektedir.

Eğer siz de kötü niyet tazminatı almak için gereken tüm şartları taşıdığımızı düşünüyorsanız yazımızı inceleyerek vakit kaybetmeden ilgili makamlara başvurabilirsiniz. Gerekli şartları taşıyan tüm işçiler 5 yıl geriye dönük olarak haklarını arayabilir ve kötü niyet tazminatını talep edebilirler. Hukuki sürecin değerlendirilmesi ve sonuca bağlanmasının ardından haklı bulunmanız halinde ihbar tazminatının 3 katı şeklinde tazminat almaya hak kazanırsınız.