KOSGEB Hibe Kredi Alma Şartları Neler?

KOSGEB hibe kredi alma şartları hakkında bilgi vermeden önce kısaca KOSGEB’in açılımı ve amacına değinmek gerekir.
KOSGEB Hibe Kredi Alma Şartları Neler?

KOSGEB yani açılımıyla Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonomideki rolünü ve etkinliğini arttırılması ve girişimcileri desteklemeyi sağlamaktadır. Destek verilen işletmeler genelde tarım, hizmet, hayvancılık, üretim, turizm, endüstri ve ar-ge gibi sektörleri kapsamaktadır. Genel olarak bir iş kurmak için 18 yaşını doldurmak gerekmektedir. KOSGEB hibe kredi alma şartları, KOSGEB’in düzenlediği Uygulamalı Girişimcilik Kursu’na katılmak ve başarıyla tamamlamak ve eğer kurulmuş işletmeniz varsa ve onun için destek alacaksanız , işletmeniz KOBİ statüsüne sahip olmalıdır.

KOSGEB'e başvurmak ve kredi almak için atacağınız diğer adım KOSGEB'den onaylı girişimcilik sertifikası almak ve sertifikayı aldıktan sonra kendi adınıza bir iş kurmaktır. Bu arada herhangi bir kurumda sigortalı olarak çalışmamanız ve Daha önce KOSGEB hibe desteklerinden yararlanmamış olmalısınız. İşi kurduktan sonra da KOSGEB veri tabanına kayıt olacak ve KOBİ Beyannamesini dolduracaksınız. Beyannamenizin kabul edilmesinden sonra artık hiber veya diledeğiniz kredi ve desteğe başvurabiliyorsunuz. İş kurma aşamasında yapılan harcamaların faturalarını hazırlayıp KOSGEB’e sunacaksınız. Bu arada belirlenen son tarihe kadar uygun personel istihdam edip, ödeme talebi başvurusu yapacaksınız. Böylece ilk sermaye sizden gelecek ; işinizi KOSGEB desteği ile kuracaksanız; yeterli sermayeniz yoksa ilk aşamada hibe alamayacağınızın belirtmek gerekiyor.

Bu şartlar yeni bir iş kuranlar için geçerlidir. Önceden kurulmuş işletmeler için durum farklıdır. Bu işletmelerden çoğu covid-19 döneminde zor durumda kaldıkları için kredi alarak gelişmeye devam edebilirler.

Kurulmuş bir mikro ve küçük işletme destek talebinde bulunacaksa şartlar biraz farklı olacaktır. Bu işletmeler iki grup olarak denetleniyorlar:

2019 yılında asgari 75000 TL net satış hasılatı olan işletmeler

2017 ve sonrasında kurulan hedef sektörlerde faaliyet gösteren yenilikçi ve genç işletmeler

İş yeri açma fikri olan herkes artık sadece TC kimlik numarası ve şifreyle e-Devlet’e girip, KOSGEB kredi başvurusu yapabileceklerdir.