Konut Kredisi Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey!

Dilimize konut kredisi olarak geçen Mortgage, konut satın alırken bankadan çekilen krediyi ifade eder.
Konut Kredisi Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey!

Kredi karşılığında konuta İpotek konulma şartı ile banka size finansman sağlayacaktır.

Konut Kredisi Hesabı

Konut kredisi çektiyseniz her taksitte kalan anapara üzerinden tekrar faiz uygulanır. Belirlenen vadeye göre aylık taksit tutarı belirlenir ve geri ödeme planı belirlenir. Kalan ana para ödemeler yapıldıkça azaldığı için faiz oranı da gittikçe azalacaktır. Kredinin vadesi arttıkça faizler de artacaktır.

Konut alırken hesap en iyi şekilde yapılmalıdır. Çıkarabildiğiniz nakitten sonra eksik kalan kısım kredi olarak kullanılmalıdır. Kredinin taksit miktarı fazla, vadesi az olursa toplamda ödeyeceğiniz tutar daha az olacaktır.

Konut Kredisi Herkese Çıkar Mı?

Konut kredisinde satın alınan konut üzerine banka ipotek koyar. Yani banka teminat karşılığında kredi verir. Bu yüzden konut kredisi genelde çıkmaktadır. Ancak yüksek tutarda ve uzun vadede kredi çekmek istemeniz halinde geliriniz yetersiz bulunabilir. Çektiğiniz kredinin geri ödemesi geliriniz ile yapılacağı için kredinin miktarı ve geri ödeme planı gelire uygun olmalıdır. Aksi takdirde banka kredi ödeme talebinizi reddedebilir. Banka gerekli incelemeleri yaptıktan sonra kararını verecektir.

Genelde aylık gelirin yarısından azı taksit tutarı olarak kabul edilmektedir. Ancak bu hesaplama kişinin aile durumuna göre değişkenlik gösterir. Çocuklu kişiler gibi etkenlerle ödeme tutarı aşağı çekilebilir. Aylık olarak geçinmenize yeterli tutar hesaplanıp gelirden düşüldükten sonra kredi taksiti belirlenir. 

Konut Kredisi Alırken Nelere Dikkat Etmeli

Kredi çekmeden önce bankaların faiz oranları ve masraflarını kapsamlı araştırın. Hangi bankada toplam ödenecek tutar ne kadar uygunsa oradan kredi kullanın. Taksit tutarını ödeyebileceğiniz gibi ayarlayın ki faizler artmasın. Kesin karar vermeden başvuru yapıp ret alarak kredi notunuzu etkilemeyin.