Konum vergisi uygulaması başladı yerli ve yabancı şirketler için ücretler ne kadar?
Konum vergisi, sanılanın aksine bireyleri ve küçük esnafı değil, coğrafi verileri ticari amaçla kullanan şirketleri kapsıyor. Bu yeni düzenleme, harita ve konum tabanlı hizmet sunan teknoloji şirketleri için yeni bir ödeme yükümlülüğü getiriyor.
ESNAF VE BİREYLER KONUM VERGİSİ KAPSAMINDA DEĞİL
Düzenleme, konum bilgilerini ticari gelir modeli haline getiren ve coğrafi veri üreten şirketlere yönelik. Örneğin, Google Maps, Yandex Maps, Apple Maps, araç takip yazılımları ve uydu görüntüsü hizmetleri sunan platformlar bu kapsamda yer alıyor. Ancak, esnaf ve bireylerin herhangi bir platformda konum paylaşımı yapmaları durumunda herhangi bir vergi ödeme zorunluluğu bulunmuyor.
Yeni yasa kapsamında, Türkiye’nin Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi’ne ait verileri toplayan, üreten, paylaşan veya satan şirketler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan lisans almak zorunda olacak. Alınan izin belgeleri, şirketlerin gelir durumuna göre değişen bedellerle yıllık veya 5 yıla kadar geçerli şekilde düzenlenecek.
LİSANS VE İZİN BEDELLERİ NASIL BELİRLENİYOR?
Konum vergisinin izin bedelleri, şirketlerin yıllık net satış tutarına ve izin süresine göre belirleniyor. Yerli şirketler için yıllık izin bedeli 1.750 TL’den başlayıp 1 milyon 750 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Lisans yükümlülüğünü yerine getirmeyen şirketler ise 10 katına kadar ceza ödemek zorunda kalacak. Bu da cezaların 17 bin 500 TL ile 17 milyon 500 bin TL arasında değişebileceği anlamına geliyor.
Yabancı şirketler içinse bu bedel çok daha yüksek. İzin katsayısının 1.250 katı ücret ödeyecek olan yabancı şirketler, yıllık 100 milyon TL’yi aşan lisans bedelleriyle karşılaşabilecek.