Kıdem tazminatı miktarları değişiyor

Hem çalışanları hem de işverenleri yakından ilgilendiren kıdem tazminatları 2019 yılında değişikliğe uğruyor. Hem kıdem tazminatı alma hem de kıdem tazminatı hesaplama sistemi değişiyor.
Kıdem tazminatı miktarları değişiyor

Durum böyle olunca da kıdem tazminatını bekleyen kişiler hesaplama ve kıdem tazminat hakkında bilgiler edinmeye başlıyor. İnsanlar uzun yıllar aynı işyerinde çalışıp emek veriyorlar. Bunun sonucunu almak için tazminat haklarını kullanmak istiyorlar. Fakat bazı durumlarda tazminat hakkını almak mümkün olmuyor. Bu durumların en başında sigortasız çalışmak, aynı iş yerinde 1 yılı doldurmamış olmak ve kendi isteği ile işten ayrılmak gibi sebeplerden dolayı tazminat hakkını kazanamaz.

Kimler Kıdem Tazminatı Alabilir?

Kıdem tazminatını almanız için ilk olarak çalıştığınız iş yerinde en az 1 yıl boyunca çalışmış olmanız gerekir. Ayrıca çalıştığınız iş yerinde kendi isteğinizle değil, işveren tarafından işten çıkartılmış olmanız gerekir. Bu durumun tabii ki istisnai halleri de var. Kadınlar evlenirken ve erkeklerde askere giderken tazminat hakkını kazanıyorlar. Tabii bu durumda da en az 1 yıl o iş yerinde çalışması gerekiyor. Üstelik emekliliğiniz için gerekli prim ve gün sayısını doldurmuş durumdaysanız da Kendi isteğinizle işten ayrılabilir ve tazminat hakkınızı alabilirsiniz. Ayrıca; Çalışırken hamile olan kadınların işten doğum iznine ayrıldıkları zamanda çalıştıkları ay kadar, çocuk yardımı adı altında tazminat almaları mümkündür. Tabii bu tazminatı almak içinde en az 1 yıl boyu aynı iş yerinde sigorta primlerinin yatarak çalışması gerekir.

Kıdem Tazminatı Nasıl Yapılır?

Kıdem tazminatını hesaplarken, çalışanın aldığı maaş göz önüne alınır. 1 Yılsonunda kazandığı kıdem tazminatı 1 aylık brüt maaşı kadardır. Bu maaşın içersinde yeme, barınma, çocuk yardımı gibi ücretlerde dâhildir. Kıdem tazminatı hesaplanırken 30 gün taban alınır. Ayrıca kıdem tazminatı Brüt maaş üzerinden hesaplanır. Yani kişinin maaşındaki kesilen tutarlarda eklenir. Böylece miktar işçi için biraz daha artmış olur. Hesaplama esnasında her yılki artan ya da azalan maaşlar temel alınmaz. Sigorta priminin yattığı kategori baz alınır. Tabii bu durumda hem işçi hem de işveren karlı çıkar.