Kıdem Tazminatı Fonunun Getireceği Değişiklikler

Uzun yıllardır çalışanların güvencelerinden biri olan kıdem tazminatında değişiklik oluyor. Üstelik bunun için hem işçiler hem de işverenler bir hayli umutlu durumda.  Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yeni reform paketiyle kıdem tazminatı hesaplama ve işleyişini yeniden gündeme getirdi.
Kıdem Tazminatı Fonunun Getireceği Değişiklikler

Gündemde olan paketin içerisinde vergilerin taban fiyatlara yayılması ile ilgili ifadeler geçtiği için hem işverenler hem de çalışanlar umutla paketin açılımını ve işleyişe geçmesini bekliyor. Kıdem Tazminatı almak için çalışanın aynı iş yerinde en az 1 yılı aşkın çalışması ve sigortasının kesintisiz yatması gerekiyor. Üstelik kıdem tazminatına hak kazanmak için işveren tarafından işten çıkarılmış olması gerekiyor. Tabii kadınlarda evlilik, erkeklerde ise askerlik durumunda yine 1 yılı aşkın süre çalışmış ol ve sigortalı olması halinde işveren kıdem tazminatını ödemek durumunda kalıyor.

Kesintiler Nasıl Yapılacak?

Bakan Albayrak yaptığı açıklanın içeriğinde ise çalışanların gelir düzeyine göre kesintiler yapılacağını ve yeniden bireysel emekliliği zorunlu hale getireceğini bildirdi. Sözlerine kıdem tazminatı fonunu da hayata geçireceğini ekleyerek, hem işvereni hem de çalışanların yüzünü bir nebze güldürdü. Üstelik açıklamasında önümüzdeki 5 yıl içerisinde milli gelirin %10 gibi bir kısmının üstüne çıkaracağını belirtti. İşin aslına bakıldığında son 10 yıldır hükümetten böyle bir fon ve kıdem tazminatına dair adım beklenmekteydi. Fakat herhangi bir adım ya da herhangi bir çalışma yapılmamıştı. Üstelik bu komu ile ilgili en son vurguyu yapan eski Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu tazminat fonunda ortak akıl yürüterek çalışma yapılması gerektiğini belirtmişti.

Fonu Kim Karşılayacak?

Yapılan açıklamalara göre fonu artık, işsizlik fonuna benzer bir sistemle karşılayacaklar. İşverende büyük bir yükün altından kalkmış olacak. Bu fonun işleyişi ve kıdem tazminatının hesaplanmasında değişiklikler olur mu? Gibi birçok sor çalışanların kafasını kurcalamaya devam ediyor. Fakat kıdem tazminatı fonu oluşturulduğu zaman, işten çıkarılmalar kolaylaştırılacak. Maalesef bu durum devamında işsizlik oranını da yükseltecek. Durum böyle olunca öncelik işverene kalmış durumda. Çalışanın kıdem tazminatı hesaplanırken daha az günden hesaplanacak. Maalesef bu durumda da çalışanın kıdem tazminatı bir miktar daha düşük olacak. Bu yüzen de çalışanların işine daha sıkı tutunması gerekecek.