Kesme altın satışına yeni düzenleme geldi
Kuyum işletmeleri ve kıymetli maden ticaretiyle uğraşan vergi mükellefi gerçek kişiler dışında kesme altın satışı yapılamayacak. Yapılan düzenleme, kıymetli maden piyasasında kayıt dışılığın önlenmesi ve yatırımcı mağduriyetlerinin önüne geçilmesi amacıyla hayata geçirildi.
KAYIT DIŞILIKLA MÜCADELE İÇİN YENİ ÖNLEMLER
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından duyurulan bu yeni düzenleme resmiyet kazandı. Yapılan değerlendirmelere göre, son dönemde çekili altın alım satımında artış yaşanması, piyasalarda belirli bir standardın olmaması ve bu ürünlerin suistimale açık hale gelmesi, düzenlemenin gerekliliğini ortaya koydu.
Bu kapsamda, Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kuyumcular ve vergi levhasında kıymetli maden ticaretiyle iştigal ettiği belirtilen kişiler dışında, kesme altın satışı yasaklandı. Yani, bireysel yatırımcılar ya da kuyumculukla ilgisi olmayan gerçek kişiler kesme altın alamayacak.
YURT DIŞINA ÇIKARILABİLECEK NAKİT LİMİTİ ARTIRILDI
Düzenleme yalnızca kesme altın satışıyla sınırlı kalmadı. Suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanının önlenmesi amacıyla yapılan bir başka düzenlemeyle, yurt dışına çıkarılabilecek maksimum nakit limiti 25 bin liradan 185 bin liraya yükseltildi. Döviz kurundaki değişimler ve uluslararası finansal denetim kuralları göz önünde bulundurularak yapılan bu güncelleme, kimlik tespiti gerektiren işlemlerle uyumlu hale getirildi.
Ayrıca, yurt içinden temin edilen döviz ve kıymetli maden kredilerinde, kredi alan şirketlerin grup şirketleri veya doğrudan hissedarları tarafından döviz teminatı sağlanabilmesine olanak tanındı. Böylece, finansal işlemler daha güvenli ve şeffaf hale getirilecek.
KAMBİYO İŞLEMLERİ VE YETKİSİZ ARACILIK ENGELLENECEK
Yeni düzenleme ile fiziki teslimat olmaksızın yapılan kıymetli maden alım satım işlemleri "kambiyo işlemi" olarak sayılacak. Bu sayede, altın ve döviz piyasasında denetimler artırılarak, kayıt dışı işlemler daha sıkı takip edilecek.
Ayrıca, yurt dışında gerçekleştirilecek türev işlemlere aracılık eden kuruluşların yetkilendirilmesine yönelik düzenlemeler getirildi. Yetkisiz kişilerin kaldıraçlı işlemler veya türev piyasalar üzerinden aracılık yapmasının önüne geçmek için Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) arasında bilgi paylaşımı yapılacak.