Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Ne Kadar, Şartları Neler?

Kentsel dönüşüm kapsamına alınan, içinde yaşaması risk teşkil eden konutlar için, hak sahiplerine değişen oranlar çerçevesinde kira yardımı yapılmaktadır.
Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Ne Kadar, Şartları Neler?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan kentsel dönüşüm kira yardımı, kentsel dönüşüm kapsamında yeniden yapılan binalar bitene kadar devam ediyor. Kentsel dönüşüm kira yardımı için ise bazı şartlar aranıyor.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Şartları Neler?

Kentsel dönüşüm kira yardımı şartlarından en önemlisi yaşanan binanın riskli bölgede olması ve yenilenen binalar grubuna girmesi gerekiyor. Kentsel dönüşüm pek çok ilde uygulanıyor. Kişiler yaşadıkları bina için gerekli kurumlardan risk durumunu öğrenebilir ve kentsel dönüşüm için başvuruda bulunabilirler. Kira yardımı almak isteyen hak sahipleri, Çevre ve Şehircilik il müdürlüklerine başvuruda bulunabilirler.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Ne Kadar?

Kentsel dönüşüm kira yardımı, kentsel dönüşüm kapsamına giren illerde veriliyor. Kira yardımı, 85 lira ile 995 lira arasında değişiyor. Kentsel dönüşüm kira yardımı miktarı ise şehirlere göre farklılık gösteriyor. Bakanlık verilerine göre, kira yardımı miktarları şöyle:

  • Artvin, Bilecik, Bingöl, Bolu, Burdur, Çankırı, Erzincan, Gümüşhane, Hakkâri, Kırşehir, Nevşehir, Sinop, Tunceli, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis'te 715 lira,
  • Amasya, Bitlis, Edirne, Giresun, Isparta, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Muş, Niğde, Rize, Siirt, Uşak, Yozgat, Aksaray, Şırnak, Osmaniye, Düzce'de 810 lira,
  • Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Çorum, Elâzığ, Kütahya, Ordu, Sivas, Tokat, Zonguldak, Batman, Çanakkale'de 905 lira,
  • Aydın, Balıkesir, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van'da 995 lira,
  • Adana, Antalya, Bursa, Konya'da bin 85 lira. Ankara, İstanbul ve İzmir'de ise bin 150 lira.

Kentsel Dönüşüm Neden Önemlidir?

Kentsel dönüşüm kira yardımı, devletin ihtiyaç dışı bir harcaması değil. Kentsel dönüşüm hayati önem taşımaktadır. Kentsel dönüşümün önemi, beklenen İstanbul depremi için sıklıkla vurgulanmaktadır. Depreme dayanıklı olmayan binalarda yaşayanlar, depremden en çok hasarı alacak kişilerdir. Bu sebeple depreme dayanıklılığı olmayan binaların yıkılarak, deprem yönetmeliklerine göre baştan yapılması gerekmektedir.