Karbon elyafla güçlendirme nedir, nasıl uygulanır, maliyeti nedir?

Ülkemizde başlayan deprem furyasında pek çok kentte alarm verildi. Depremde yapı stokunun önemi idrak edilirken vatandaşlar binalarını güçlendirme yöntemlerini araştırıyorlar.
Karbon elyafla güçlendirme nedir, nasıl uygulanır, maliyeti nedir?

Karbon elyafla güçlendirme nedir, nasıl uygulanır, maliyeti nedir? - Ülkemizde Kahramanmaraş depremi ile başlayan deprem furyası, Gaziantep, Hatay ve Adıyaman'da devam ederek büyük yıkıma neden oldu. Merkez üssü Kahramanmaraş olan iki büyük depremin ardından 11 ilde yaşanan büyük yıkımda bilanço giderek ağırlaşırken yeni depremler de korku yaratıyor. Vatandaşlar ülkemizde hayatı durma noktasına getiren depremlerin ardından binalarının sağlamlığından şüphe duymaya başlarken uzmanların da önerileri ile bina güçlendirme yöntemlerine başvuruyor. 

Güçlendirilmiş binaların deprem anında koruma sağladığı uzmanlar tarafından aktarılırken son olarak deprem bölgesinde karbon elyafla güçlendirilmiş bazı binaların yıkılmaması üzerine vatandaşlar da ''Karbon elyafla güçlendirme nedir, nasıl uygulanır, maliyeti ne kadar?'' gibi sorulara yanıt arıyor.

KARBON ELYAFLA GÜÇLENDİRME NEDİR?

Binaların güçlendirme yöntemleri arasında bulunan karbon elyaf kullanımı hakkında merak edilenler bulunuyor. Karbon elyafın nasıl ve ne şekilde uygulandığı merak edilirken detaylarda belli oldu. Karbon uygulamasında en önemli kısmın dişli bir halde pürüzlü hale getirilmesi ve betonun yüzeyine doğrudan yapışması gerektiğini aktaran uzmanlar, yapının üzerinde herhangi bir boya, sıva gibi şeylerin kalmamas gerektiğini bildirdi. Beton kötü durumdaysa tamir harçlarıyla bunların onarılıp sonrasında seçilen epoksinin kullanılacak mevsime uygun olması gerektiğini aktaran uzmanlar, ''Epoksi içerisinde dolgunun az olması, saf reçine kullanılması önemlidir. Katman sayısı artça basınç dayanımı artıyor. Kat sayısı 4-5 kata kadar çıkabiliyor.'' dedi. Karbon elyafın yalnızca daireye uygulanıp uygulanmayacağını merak edenler içinde "Yapının tümü sitatik olarak çalıştığı için tüm yapının güçlendirilmesi lazım. Daire bazında uygulanamaz. Apartmanlarda yapı birdir, tüm yapının modellenmesi gerekir. Tek başına yapılırsa binanın bütün yapı sitatiği bozulmuş olur." ifadelerine yer verildi.

KARBON ELYAFLA GÜÇLENDİRME MALİYETİ NE KADAR?

Günümüzdeki maliyetleriyle ortalama daire başına 250-300 bin aralığında bir maliyeti olduğunu aktaran uzmanlar, söz konusu uygulamanın 10 daire olduğu zaman 3,3.5 milyonu göreceğini ifade etti.