Karahallı ilçesinde dokumacı esnafını elektrik faturaları çarptı

Türkiye’nin en çok çarşaf ve pantolon cep kumaşı (Ceplik) üreten yerlerden birisi olan Karahallı ilçesinde elektrik faturasını ödeyemeyen birçok esnaf işyerini kapatma hazırlığında.
Karahallı ilçesinde dokumacı esnafını elektrik faturaları çarptı

İlçede 4 büyük dokuma fabrikasının 15 gündür kapalı olduğu, 2 büyük fabrikanın daha kapanma hazırlığında olduğu, ceplik kumaş ve çarşaf üretiminin durma noktasına geldiği öğrenildi. Bu sektörde çalışan yaklaşık 250 işçinin işsiz kalma tehlikesi bulunduğunu belirten dokumacılar elektrik zamlarına bir çare bulunmasını istiyor.

 

Uşak Pamuklu Dokumacılar Esnaf Odası Başkanı Sadettin Öztürk, 18 Ocak 18 Şubat arasında gelecek faturalardan sonra Uşak merkezdeki dokumacılarında işyerlerini kapatabileceğine dikkat çekti.

Uşak Pamuklu Dokumacılar Esnaf Odası Başkanlığını 46 yıldır sürdüren Sadettin Öztürk

Dokuma Fabrikaları ve Fasoncular Faturaları Ödeyemiyor

Karahallı ilçesinde faaliyet gösteren dokuma sektöründeki işyerleri, elektrik enerjisine gelen son zamlardan sonra ayakta duramadıklarını ve üretime devam edebilmek için elektrik zamlarının geri alınmasını istediklerini belirtti.

www.usakgundem.com İnternet haber Sitesini arayan dokumacılar, dertlerini şöyle dile getirdi:

“Elektriğe son gelen zamlardan sonra ilçemizde faaliyet gösteren 4 büyük dokuma fabrikası şalterleri indirdi. Ellerindeki siparişleri teslim edince 2 büyük fabrika daha kapanma hazırlığı yapıyor.

İlçemizde fason dokuma yapan 15 -20 kişi de dokuma tezgahlarını kapattı. İlçemiz, çarşaf ve pantolon ceplik kumaşı üretiminde Türkiye’nin en büyük üretim merkezlerinden birisidir. Şu anda çarşaf üretimi durdu. Maliyet yükseldiği için üretilen ceplik kumaş üretimi de durmak üzere. Fabrikalar, işçilerini yıllık izne veya ücretsiz izne çıkarmak zorunda kaldı.

Şu anda üretim yapan dokuma fabrika ve atölyeleri elektrik faturalarına gelen zamları karşılayamazsa hepsi kapanmak zorunda kalacak. Bu da yaklaşık 250 çalışanın işsiz kalması anlamına gelir. Karahallı ilçesinde tekstil sektörünün üretimi durdurması, İstanbul piyasasını da olumsuz etkiler” ifadesini kullandı.

“Asıl kıyamet bir sonraki faturalarda kopacak”

Uşak Pamuklu Dokumacılar Esnaf Odası’nın 46 yıldır başkanlığını yürüten Sadettin Öztürk, bir sonraki gelecek elektrik faturalarının ödenmesinin daha zor olacağını ve odasına kayıtlı yaklaşık 200 esnafında da işyerlerinin kapanması tehlikesi yaşanabileceğini belirtti.

Öztürk; “Elektrik faturalarına yapılan son yüzde 127 zam, sadece Uşak ve Karahallı’nın değil Türkiye’de makine ile üretim yapan ve elektrik enerjisi kullanan tüm sanayicimizin belini bükmektedir.

Şu anda esnafımızın belini büken faturalar 17 – 18 Aralık, 1 Ocak tarihleri Arasında yazılmış, yarısı eski yarısı yeni tarife üzerinden düzenlenmiş faturalardır.  Asıl kıyamet, 18 Ocak, 18 Şubat tarihli faturalar gelince kopacak” dedi.

Yılların esnafı ve Başkanı Öztürk, “Sayın Cumhurbaşkanı sürekli üretim yapılmasını istiyor. Bizde üretim yapmak istiyoruz. Zaten işimiz üretimdir. Ancak, başta enerji ve akaryakıta zam geldikçe girdi maliyetleri artmakta, üretim maliyeti arttığı için işler durma noktasına gelmektedir.

Bu kısır döngüyü kırmanın tek yolu; enerji ve akaryakıt fiyatlarına zam yapmak değil, indirim yapmaktır” önerisinde bulundu.

(SALİH KILINÇ / ÖZEL HABER)