Kara Listedekiler Kredi Çekebilir Mi?

Bankalara olan borçlarını ödeyemediği için kara listeye girenlerin kredi çekmesi oldukça zordur.
Kara Listedekiler Kredi Çekebilir Mi?

Toplumda kara listedekiler kredi çekemez zannedilse de bazı şartları sağlamaları halinde kredi çekmeleri mümkündür.

Pek çok banka bu kişilere kredi imkanı sağlamaktadır. Ancak sundukları şart bu borcu geri ödeyememeleri halinde bir teminat göstermeleridir. Taşınmaz mallar ipotek koydurarak ya da kefil bularak kredi çekmeniz mümkündür.

Teminat İle Kredi Çekme

Üzerinizde kayıtlı olan ev, arsa, dükkan ya da hisse gibi taşınmaz varlığınız varsa kara listede olsanız bile kredi çekebilirsiniz. Banka verdiği krediye karşılık bu taşınmaza ipotek koyacaktır. Eğer borcu ödemezseniz gayrimenkulü sattırarak alacağını tahsil edecektir.

İpotek gösterdiğiniz malın değeri çektiğiniz krediden çok daha fazla olmalıdır. Çünkü bu değerden tahsilat için yapılan gider ve masraflar, faiz gibi ek kalemler de tahsil edilecektir. Taşınmazın değeri bankanın eksperleri tarafından tespit edildikten sonra size çekebileceğiniz kredi miktarı belirtilir.

Kefil İle Kredi Çekme

Kara listedekiler kredi çekebilir mi sorusunun diğer bir çözümü ise kefil bulmak. Burada yine banka alacağını güvence altına almayı amaçlar. Bulacağınız kefil, sizin borcunuzu ödememeniz halinde başvurulacak olan kişidir. Yani banka için bu kişi paranın teminatıdır. Bu yüzden kefilin bazı kriterlere sahip olması aranır. Bağ-Kur’lu olan ve yüksek tahsil gerektiren işlerde çalışanlar (avukat, eczacı, mühendis…), banka çalışanları, devlet memurları, emekliler, ticaret ya da sanayi odasına kayıtlı tüccarlar, serbest çalışan esnaflar gibi çeşitli kriterleri sağlayanlardan kefil kabul edilir.

Kefilin düzenli gelire sahip olması temel koşuldur. Kefilin işinin mahiyeti, geliri gibi kriterler ise verilecek olan kredi miktarını etkileyecektir. Kara listeye girene kredi veren bankalar bu iki koşuldan birinin sağlanması halinde kredi verebilecektir.