Kandemir; “Çöpçü dedikleri Uşak geri dönüşümün başkenti oldu”

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kandemir, Türkiye’deki geri dönüşüm olayının yüzde 80’nini gerçekleştiren Uşak’ın bir zamanlar “çöpçü” diye küçümsendiğini, şimdi geri dönüşümde lider il olduğunu belirtti.
Kandemir; “Çöpçü dedikleri Uşak geri dönüşümün başkenti oldu”

Kandemir, bir yıl önce TOBB bünyesinde kurulan Geri Dönüşüm Meclisi’nden herkesin memnun olduğunu söyleyerek meclis çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Geri dönüşüm sektöründe birçok firmanın faaliyette olduğuna dikkat çeken Kandemir, “Geri dönüşüm sektöründe firmaların ortak sorunları, sıkıntıları oluyordu ve bu sorunlar gittikçe büyüyordu. Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ile birlikte uzun zamandır geri dönüşüm sektörü temsilcileriyle istişare halindeydik. Özellikle tekstil geri dönüşüm sektörü bu zamana kadar bir platform dahi oluşturamamıştı. Biz de. Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç’la 1 yıl önce “Geri Dönüşüm Meclisi ve platformu ”nu oluşturduk” dedi

Uşak’ın tekstil geri dönüşümünde lider bir il olduğnu vurgulayan Kandemir, “Tekstil atıklarını yüzde 80’ine yakını Uşak’ta işlenir ve geri dönüştürülür, ekonomiye geri kazandırılır. İşte bu sektörün bir platformu yoktu. Bir platformun olması icap ediyordu. Sanayicilerden bu yönde talep gelince TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na bu talepleri ilettik. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da bu sorunların farkında olduğu için platformun kuruluşuna sıcak baktı. Altyapısını oluşturmamızı istedi. Biz de. Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç’la 1 yıl önce Geri dönüşüm ve platformunu oluşturduk” şeklinde bilgi verdi.

“GERİ DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜNÜN KENDİNE ÖZGÜ SORUNLARI VAR”

Selim Kandemir, geri dönüşüm alanında her sektörün kendine has sorunları olduğunu belirtti. Kandemir, “Plastiğin, kağıdın, metalin kendine özel sorunları var. Ama ortak sorunlar da var. Gerek ithalat problemleri, gerek yurt içi organizasyon açısından ortak sorunlar mevcut. Meclis işte bu problemleri tartışabileceğimiz konuşabileceğimiz bir platform olacak. Geri dönüşüm şu anda dünya genelinde çok önem arz ediyor. Mesela G-20 Zirvesi’nde 32 moda firması geri dönüşümle ilgili deklarasyon yayınladılar. Verdikleri önemi gösterirken geri dönüşümle ilgili planlarını açıklıyorlar. Dünyaca büyük tekstil üreticileri yaptıkları ürünlerin geri dönüşümle elde edildiğini açıklıyor. Üretim yaparken yenilenebilir enerji kullanacaklarına dair taahhütlerde bulunuyorlar” dedi.

“UŞAK GERİ DÖNÜŞÜMLE EKONOMİYE BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR”

Kandemir, “Dünya geri dönüşüme bu denli önem verirken Türkiye’deki geri dönüşüm sektörünün de bir yol haritası olmasında çok fayda var. Yakın bir zamana kadar ülkemizde geri dönüşüm sektörünün önemini bilen azdı ve Tabiri caizse Uşak’ı bizleri çöpçü olarak bakılıyordu. Bizim yaptığımız işin doğaya, ekonomiye, istihdama o kadar çok katkısı var ki. Bunun farkına insanlar zamanla vardı ve Uşak ta Tekstil atıkların yüzde 80’ ni işlenerek ekonomiye kazandırılmaktadır” ifadesini kullandı.

(SALİH KILINÇ / HABER)