Kadınlar borçlanma ile erken emeklilik fırsatı kazanıyor

Son gelişmeler ile erkek çalışanlar için geçerli olan erken emeklilik ile haklar konusunda kadın çalışanlarda da tanınmış bazı haklar ön plana çıkıyor.
Kadınlar borçlanma ile erken emeklilik fırsatı kazanıyor
Bu haklar sayesinde kadın çalışanlar eğer doğum yapmışsa doğum sebebiyle çalışamadıkları dönemleri borçlanarak bu dönemler için primlerini öderlerse emekli olacakları tarihi öne çekmeleri sağlanıyor.

Çalışan Kadınlar İçin Borçlanarak Emeklilik Fırsatı

Çalışan kadınların emeklilik için sahip olduğu haklar üzerinde yapılan son değişiklikler ile doğum yapmış ve doğum sebebiyle iş hayatından bir müddet uzaklaşmış kadınlar için ilk kez sigortalı olduğu tarihten itibaren doğan çocuklarda erken emeklilik için doğum borçlanması yapma hakkı veriliyor. Detayları merak edilen bu konu ile alakalı basında yer alan ilgili haberler incelendiğinde bazı örnek sorular karşımıza çıkıyor:

Borçlanma İle Emekli Olabilirsiniz

SORU: 1969 senesinde doğdum. 1987 yılında sigorta primim yatırıldı ve 1 Ağustos 1990 tarihinden itibaren sigorta başlangıcım yapıldı. Şu an için toplamda 3030 gün prim ödemem bulunuyor. Ayrıca sigortalı olduğum günden 3 doğum yaptım ve bu üç çocuğu borçlanma hakkım var. Ayrıca bir rahatsızlığın bulunuyor. 3 çocuk borçlanması ve rahatsızlığım yüzünden 3600 gün ödeme yaparsam hemen emekli olma hakkı bulunuyor mu?

CEVAP: Öncelikle emekli olmak için 5450 prim ödemesi, 20 senelik sigortalılık ve 47 yaşında emekli olma şartlarına tabi olduğunuz için 3 doğum hakkınızı borçlanarak 2161 kazanabilir ve bunun üzerine 260 gün daha prim ödemesi yaparak toplam prim ödemenizi 5450 güne çıkarabilirsiniz.Böylece emeklilik hakkı kazanmış olursunuz. Bunun dışında 570 gün daha prim ödemeniz veya doğum borçlanması yapmanız halinde priminizi 3600 güne tamamlayarak 3600 gün prim ödemesi, 15 senelik sigortalılık ve 58 yaşında emekli olmaya tabi olursunuz.

Doğum Borçlanmasının Şartları Nelerdir?

Doğum borçlanması yapabilmek için bazı şartlar bulunmaktadır. Kadın çalışanın doğumdan önce sigortalı olarak çalışıyor olması, çocuğun sağ doğması gerekmektedir. Bu şartlar sağlandığı takdirde erkek çalışanlarda olan askerlik borçlanmasına benzeyen doğum borçlanması sigortalılık statüsü farketmeden (SSK, Bağkur, Emekli Sandığı gibi) doğum yapan kadınların bu haktan faydalanmasını sağlar.