Kaç yaşında emekli olurum? Emeklilik hesaplaması nasıl yapılır?

Emeklilik, kişilerin yasalarca belirlenen süre boyunca çalışıp, gerekli şartları yerine getirdikten sonra çalışma hayatından çekilme durumudur. Ülkemizde milyonlarca emekli var olmakla birlikte milyonlarca da emekli olmayı bekleyen kişiler mevcuttur.
Kaç yaşında emekli olurum? Emeklilik hesaplaması nasıl yapılır?

Genellikle emeklilik hayallerinde uzun çalışma hayatına son verdikten sonra küçük ve güzel bir sahil kasabasında inzivaya çekilmek vardır ama ne yazık ki günümüz koşullarında bu çokta mümkün olmamakta hatta emekli olduktan sonra bile çalışma hayatı devam etmektedir.

Gerek özel sektör gerek ise devlet çalışanı olsun pek çok kişi emekli olmayı beklemektedir. Emekli olabilmek için is bazı gereken şartlar vardır. Bu şartları yerine getirmek gerekmektedir. Emekli olmak için gereken koşullar şu şekildedir:

*Belirli bir süre sigortalı olmak. Sigortalılık süresi, kişinin ilk defa çalışmaya başladığı ve sigortasının başladığı tarih ile emekli olabileceği tarihin arasında olan süredir. Bu süre kadın ve erkeğe göre farklılık göstermektedir.

*Bir diğer koşul ise belirli bir süre sosyal güvenlik kurumuna prim ödenmesidir. Primi çalışarak tamamlayabileceğimiz gibi kendimiz dışarıdan prim yatırarak da primi tamamlayabiliriz.

*Ve son olarak belirli bir yaşa gelme koşulu mevcuttur. Yani prim günümüz dolmuş olsa bile yaşı beklemek durumunda kalacağız.

Yani sonuç olarak gereken koşullar gerçekleşmeden ne yazık ki emekli olunamamaktadır.

EMEKLİLİK HESAPLAMASI NASIL YAPILMAKTADIR?

Seneler boyunca emek verip de emekli olmayı beklemiş olabiliriz. Beklenen o gün bize ne kadar yakın ne kadar uzak? Kafamızdaki bu soru işaretinden nasıl kurtulabiliriz emeklilik hesaplaması nasıl yapılır?

1 Mayıs 2008 – 31 Aralık 2035 yılları arasında işe giren kişilerin emeklilik şartları farklı olacaktır. Eğer bu tarihler arasında çalışma hayatına başladıysak, ödememiz gereken prim gün sayısı 7200 ‘dür. Bu koşulu yerine getirebiliyorsak yaş olarak da 60 yaşı beklememiz gerekmektedir. Bu tarihlerden sonra emeklilik yaşı değişmektedir.

1 Ocak 2036 – 31 Aralık 2037 yılları arasında 7200 prim günü ve 61 yaş emekli olma yaşıdır.

1 Ocak 2038 – 31 Aralık 2039 yılları arasında 7200 prim günü ve 62 yaş emekli olma yaşıdır.

Ve son olarak devletin sunmuş olduğu e-devlet kapısından da ne zaman emekli olurum sorusuna cevap bulabiliriz.