Kaç yaşında emekli olacaksınız! SSK, Bağkur, Emekli Sandığı emeklilik yaşı hesaplamaları!

Emekli olma planları yapanlar kaç yaşında emekli olabileceklerini merak ediyorlar. Mevcut SGK mevzuatına göre SSK, Bağkur ve Emekli Sandığına tabi olanlar kaç yaşında emekli olacaklar?
Kaç yaşında emekli olacaksınız! SSK, Bağkur, Emekli Sandığı emeklilik yaşı hesaplamaları!

Türkiye’de emekli olma hayali kuran milyonlarca vatandaş bu motivasyon ile her sabah işlerine gidiyorlar. Ancak emeklilik sisteminin çatı kuruluşu olan SGK’nın sisteminde uygulanan emeklilik koşulları herkesin kafasını karıştırıyor. Yıllar içerisinde yapılan değişikliklerle beraber hangi çalışanın kaç yaşında emekli olacağı konusunda bazı farklılıklar oldu. Peki SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı çalışanları kaç yaşında emekli olabilecekler.

1999 ÖNCESİ KAPSAM DIŞI KALDI!

Mart ayının başında yürürlüğe giren EYT düzenlemesi ile beraber 8 Eylül 1999 tarihine kadar ilk defa sigortalı olan tüm çalışanlar için emeklilik yaşı meselesi kaldırıldı. Bu kapsama girenler için şu anda herhangi bir emeklilik yaş şartı aranmıyor. Prim şartı ile sigortalılık süresi şartını karşılayan tüm sigortalılar eğer EYT kapsamına giriyorsalar yaşlarına bakılmaksızın emekli olabiliyorlar.

SSK’LILAR KAÇ YAŞINDA EMEKLİ OLACAKLAR?

SSK’lıların emeklilik yaş şartlarında işe başlama tarihleri ile kadın ve erkek olarak ayrı ayrı uygulamalar yapılıyor. 1999 sonrasında işe başlayan kadınlar şu anda 58 yaş şartı ile emekli olabiliyorlar. Prim şartının doldurulacağı yıla göre ilerleyen yıllarda bu emeklilik yaşı kademe kademe 65 yaşa kadar çıkacak. 7200 prim günü şartını 1 Ocak 2048’den sonra tamamlayacak olan SSK’lı kadınlar 65 yaşında emekli olabilecekler. SSK’lı erkekler de şu anda 60 yaşında emekli olma imkanı buluyorlar. Erkekler için de prim şartının tamamlanacağı tarihe göre emeklilik yaşı 65 yaşa kadar kademe kademe yükselecek.

EMEKLİ SANDIĞI VE BAĞKUR EMEKLİLİK YAŞI ŞARTI!

Bağkur ve Emekli Sandığı’nda da emeklilik yaş şartında SSK’dan farklı bir uygulama yapılmıyor. Sadece bu sigorta kollarında prim şartından bazı farklılıklar olabiliyor. Şu anda yapılan uygulamaya göre Emekli Sandığı ve Bağkur kapsamında kadınlar 58 yağında erkekler ise 60 yaşında emekli olabiliyorlar. Bu yaş şartı da tıpkı SSK’da olduğu gibi 2048 yılına kadar 65 yaşa yükselecek. Emeklilik yaşının yükselmesi 2036 yılından sonra başlayacak ve 2048 yılında 65 yaşta duracak.

YAŞ ŞARTI TAMAMLANIR PRİM ŞARTI EKSİK KALIRSA NE OLUR?

Yaş şartını tamamlamalarına rağmen prim şartını tamamlayamayanlar için SGK kısmi emeklilik sistemini devreye sokuyor. Bu kişiler yaş şartını tamamlamaları halinde SSK’da 4500 günle, Bağkur’da ise 5400 günle kısmi emekli olma hakkı elde edip emekliye ayrılabiliyorlar.