İşsizlik Maaşı Başvurusu ve Şartları

İşsizlik maaşı başvurusu yapmak isteyen kişinin kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalması gerekiyor.
İşsizlik Maaşı Başvurusu ve Şartları

İşsizlik maaşı almak için kişilerin buna benzer mutlaka yerine getirmesi gereken belli başlı şartlar bulunuyor. Örneğin kişinin hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olması şartı da aranıyor. İşsizlik maaşı sayesinde iş bulamayan ve dolayısıyla para kazanamayan kişilere maddi yardım yapılıyor. Bu yardım sayesinde kişiler yaşamları için gerekli olan temel harcamaları yapabiliyorlar.

İşsizlik Maaşı Ne Zaman Yatıyor?

İşsizlik maaşının yatma süresi her ayın 5’i olarak hesaplanmıştır. Eğer işsizlik maaşının yatırılacağı tarih hafta sonuna denk gelirse, bu durumda bir sonraki iş gününde İşsizlik maaşı kişilerin hesabına geçiyor. Kişiler iş bulana kadar bu maaşla yaşamlarına devam edebiliyorlar.

İşsizlik Maaşı için Başvuru Şartları Nelerdir?

İşsizlik maaşının başvuru şartları şu şekilde sıralanabilir:

  • Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvuru yapılmalıdır. Başvuru elektronik ortamdan ya da bizzat da yapılabilir.
  • Hizmet akdinin feshinden önceki son 3 sene içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemek gerekir.
  • Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak gerekir.
  • Kişinin kendi isteği ve kusuru dışında işsiz olması gerekir.

Bu şartları sağlayan kişiler işsizlik desteği almak için başvurularını yapabilirler.

İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılıyor?

İşsizlik maaşı için başvuru mutlaka kişinin işten çıktıktan sonraki 30 gün içinde  yapılmalıdır. İŞKUR ofislerine giderek kişilerin bizzat yapacakları başvurular kabul ediliyor. İşsizlik maaşı almak için İŞKUR ofislerine gitme zorunluluğunuz bulunmuyor. İŞKUR resmi internet sitesi üzerinden de başvurular tamamen online ortamda gerçekleşebilir. Başvuru sırasında gerçeğe aykırı bilgi verdiği tespit edilen kişiler hakkında yasal işlem başlatılmaktadır. Bu kişilere o ana kadar ödenen işsizlik ödemesi geri istenmektedir. Bilgilerin doğru ve eksiksiz olduğundan emin olarak başvurunuzu yapmayı ihmal etmeyin.