İş Göremezlik Ödeneği Nedir, Nasıl Alınır?

Diğer bir adıyla rapor olan iş göremezlik ödeneğinin alınması için
İş Göremezlik Ödeneği Nedir, Nasıl Alınır?

Diğer bir adıyla rapor olan iş göremezlik ödeneğinin alınması için ; sigortalı çalışanların hastalanmaları, iş kazası geçirmeleri ya da meslek hastalığına yakalanmaları durumunda yetkili sigorta kuruluşu tarafından maddi mağduriyet olmasını önlemek için çalışana yapılan ödeme demektir. Çalışan kişinin bu ödemeyi alabilmesi sağlık kuruluşu tarafından hasta olduğunu ya da çalışamaz durumda olduğunu kanıtlayabilmesi gerekmektedir. Çalışan raporlu olduğu dönemde maaşını işverenden ya da çalıştığı kurumdan almıyor, iş göremezlik ödeneği yetkili sigorta kuruluşu tarafından yatırılıyor.

İş Göremezlik Ödeneği Alma Şartları Nelerdir?

İş göremezlik ödeneği almak için gerekli şartlar şunlardır;

  • Son bir yıl içinde en az doksan gün prim olması
  • Rapor işverene e rapor sistemi üzerinde tanınan beş günlük süreyi aşmamak için hızlı bir şekilde teslim edilmeli
  • Rapor alındıktan sonra bağlı olunan sigorta kuruluşuna bildirimde bulunmak durumu garanti altına aldırır ve hastanedeyken hasteneler yakınlardaki herhangi bir sigorta kuruluşuna bildirim yapabilir
  • İş göremezlik raporunun alınması için geçici bir hastalık olmaması gerekmektedir.
  • Son olarak da sigorta kurumu raporu inceledikten sonra onay vermelidir.

İş Göremezlik Ödemesi Nasıl Hesaplanır?

İş göremezlik ödemesi hesaplanırken rapordan önceki üç ayın ödeme bilgileri göz önüne alınır. Son üç ayda ödeme yoksa ödenmiş olan daha eski son üç aya bakılır. Bu süreçteki toplam ödeme ve gün sayısı not edilir. Bu süreçte alınan bir prim veya ikramiye varsa onlar da hesaba dahil ediliyor. Toplam ödeme toplam gün sayısına bölünür. Çıkan sayı, (ilk iki raporlu gün için) iki eksiltilerek gün sayısıyla çarpılır. Çıkan sayının ayakta tedavilerde 2/3’ü, yatarak tedavilerde ise 1/2‘si ödenir. Çalışan kişinin ilk günüyse çalışan başka bir birey üzerinden bu hesaplama yapılır ve iş göremezlik ödeneği alınır.

İş Göremezlik Rapor Parası Ne Kadardır?

İş göremezlik SGK rapor parası 2019 yılında alınabilecek en düşük günlük rapor parası ayakta tedavi olanlar için 56,84 TL, yatarak tedavi edilmekte olanlar için 42,63 TL olarak belirlenmişti. 2020 yılında ise belirlenen rapor parası ayakta tedaviler için günlük en az 65.40TL, yatarak tedavilerde alınacak rapor parasının miktarı en düşük 49,05 TL olarak belirlenmiştir. Çalışırken kazanılan paranın belli oranlardaki miktarı olarak da  iş göremezlik ödeneği adı verilebilr.

.