İpotekli Evin Satışı Yapılır Mı?

Konut kredisi çekilip bankalara ipotek olarak verilen evlerin satışı mümkün müdür?
İpotekli Evin Satışı Yapılır Mı?

İşte sorunun cevabı yazımızda sizleri bekliyor.

2 Farklı Yöntem

Öncelikle bu sorunun cevabının evet olduğunu ifade etmemiz gerekir. Üstelik 2 farklı yöntemle alış yapılması da mümkündür. Bunlardan birincisi kredi ile ikincisi ise nakit para ile satış yapmaktır.

Kredi ile İpotekli Ev Alımı

Bir bankada ipotekli konumda olan evin satın alınması için aynı ya da farklı bankadan kredi çekilebilir. Bu durumda bankalar arasında gerekli yazışmalar yapılarak evin değeri belirleniyor ve alıcı için kredi veriliyor. Bu kredi ile ilk kredi veren bankanın borcu kapatılıyor üstüne kalan para ise satıcıya veriliyor. Ardından ise tapuda gerekli işlemler yapılarak ipotek ikinci bankanın lehine kaydediliyor. Böylelikle satış işlemi başarıyla gerçekleşmiş oluyor. Eğer aynı banka ile işlem yapılacaksa bu durumda işlemler çok daha hızlı olmaktadır.

Nakit Para ile Satış

İkinci bir yöntem ise nakit para ile satış işlemini gerçekleştirmektir. Bu kapsamda evi alacak kimse evin bedelini lehine ipotek kurulan bankaya ödemektedir. Banka ise bu kişiye bir blokeli çek vermektedir. Bu çek bankaya ibraz edilmedikten sonra bankanın parayı hiçbir kimseye vermeye hakkı yoktur. Tapuda satış işlemleri gerçekleştirildikten sonra blokeli çek satıcıya verilmektedir ve satıcı da bu çeki alarak bankaya ibraz etmektedir. Evin kalan borçları banka tarafından alındıktan sonra kalan değer kişiye geri ödenmektedir. Böylelikle evin satış işlemleri gerçekleştirilmiş olmaktadır.

İpotekli ev satılır mı sorusuna iki farklı yöntem ile kısaca cevap verdik. Sizler de her banka ile yukarıdaki işlemleri kolaylıkla gerçekleştirebilir ve evinizi satabilirsiniz. Ancak kredi borcunuzun erken kapatılmasının bir cezası olduğunu da unutmayınız.