İlimizde 2'inci bir esnaf kefalet kredi kooperatifi kuruluyor

Uşak esnafının paraya kolayca ulaşmasını sağlamak amacıyla, “İkinci bir Uşak Esnaf Kefalet Kooperatifi” kurulması için çalışmaların başlatıldığı açıklandı.
İlimizde 2'inci bir esnaf kefalet kredi kooperatifi kuruluyor

Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Çalışma Bölümü ve kooperatifçilik belgesi mezunu olduğunu belirten Tarık Aydoğan (41) Uşak Esnaf Kefalet Kooperatifi’nde 13 yıllık deneyimine güvenerek bu yola çıktığını, amacının, Uşak esnafının sıkıntı yaşamadan kredi çekebilmesini sağlamak olduğunu belirtti.

Mevcut Uşak Esnaf Kefalet Kooperatifi’nin kesinlikle rakibi olarak düşünülmemesi gerektiğini vurgulayan Aydoğan, “Uşakta sanırım 7 noter var. Hepsi de ayrı ayrı bağımsız olarak hizmet veriyor. İkinci kooperatif kurulma olayını da bu kapsamda değerlendirmek gerekir dedi.

Aydoğan, “Benim en iyi bildiğim iş kooperatifçilik işidir. Uşak’ta şu anda bir adet Esnaf Kefalet Kooperatifi bulunmaktadır. Ancak bu mevcut kooperatif yoğunluktan dolayı esnafın kredi ihtiyaçlarına cevap verememektedir.

İlimiz merkezinde yaklaşık 8 bin esnaf bulunma bu esnafımızın yaklaşık 3 bin kadarı da Uşak Esnaf Kefalet Kooperatifinden kredi kullanmaktadır. Mevcut kooperatif, bunca esnafımıza yoğunluktan dolayı yeterli hizmet verememektedir. Şöyle ki; Bugün bir esnafımız sıkışıp kredi istese 5-6 ay sonrasına gün verilebilmektedir. Bu da esnafı büyük sıkıntıya sokmaktadır” ifadesini kullandı.

Aydoğan, “Biz de kalan 5 bin civarında esnafımızın sıkıntısını gidermek için, ilimizde Valilik ve Ticaret İl Müdürlüğü bilgilerinin dâhilinde yeni bir esnaf kefalet kooperatifi kurmak için çalışmalarımızı bir aydır sürdürüyoruz.

Ayrıca il merkezinde faal durumda olan 19 esnaf odamızla görüşmelerde bulunduk. Bu görüşmeler sonucu, 10 esnaf odamız, üyelerini bilgilendirmek için mesaj attı. Fakat 9 odamız bu projeye sıcak bakmadığı için bize destek olmadı.

Uşak’ta ikinci bir “Esnaf Kefalet Kooperatifi” kurabilmemiz için yasa en az 750 üye kadar üye kaydetmemiz gerektiği şartı koymuştur. Geçen bir aylık süreçte kaydettiğimiz üye sayısı yüzde 60’lara yaklaşmıştır. Üye sayımız 750 kişiye ulaştığı an Uşak Ticaret Müdürlüğü bir toplantı düzenleyerek, ortaklarımıza kooperatif ortaklık sözleşmesini imzalatacak ve kooperatifimiz resmen kurulmuş olacaktır” bilgisini verdi.

Aydoğan, Uşak’a ikinci Uşak Esnaf Kefalet Kooperatifi’nin kurulmasının doğuracağı sonuçları da şöyle sıraladı:

  1. Uşak esnafı yeni kooperatif sayesinde beklemeden krediye ulaşma imkanına kavuşacak ve sıkıntı çekmeyecektir. Burdur, hatta Denizli-Çivril ve Buldan, Adıyaman- Besni gibi ilçelerde bile ikişer adet esnaf kefalet kooperatifi faaliyet göstermektedir.
  2. İkinci kooperatif kurulduğu takdire Uşak’a fazladan para gelecek. Bu para da Uşak esnafının emrine tahsis edilecektir.

Yeni esnaf kefalet kooperatifine ortak olmak isteyenlerin, mevcut kooperatifte kayıtlı olmamasının yasa hükmü olduğunu hatırlatan Aydoğan, kendisine 0 505 476 10 90 ulaşılacağını da sözlerine ekledi.