İhbar Tazminatı Nedir, Şartları Nelerdir?

İhbar tazminatı şartları kanun kapsamında tanınan hakları kapsar.
İhbar Tazminatı Nedir, Şartları Nelerdir?

Sürelere uymayan işçi ya da iş verenin ödemesi gereken tazminat miktarı ihbar tazminatı olarak biliniyor. İhbar tazminatı hem işverenler hem de işçiler tarafından bilinmesi gereken önemli konular arasında yer alıyor. Tazminatın alınabilmesi için kanun tarafından bazı şartlar tanımlanmıştır. İş Kanunu 17. Maddesinde bu şartlar açıkça tanımlanmıştır.

İhbar Tazminatı Şartları Nelerdir?

İhbar tazminatında şartlar 3 şekilde sıralanabilir:

  • Kanunda ön görülen ihbar sürelerine uyulmadan iş akdinin fesih edilmesi gerekir.
  • İşçi ve iş veren bakımından mutlaka haklı bir fesih sebebi bulunmamalıdır.
  • Sözleşme belirsiz süreli olmalıdır.

İhbar Tazminatı Süreleri Nelerdir?

İhbar tazminatında süreler hizmet süresine göre değişiklik göstermektedir. İhbar tazminatı süreleri bazı hizmet sürelerine göre şu şekilde sıralanabilir:

  • Hizmet süresi 3 seneden fazla süren işçiler için 8 hafta,
  • Hizmet süresi 1,5 sene ile 3 sene arasında sürenler için 6 hafta,
  • Hizmet süresi 6 ay ile 1,5 sene arasında süren işçiler için 4 hafta,
  • Hizmet süresi 6 aydan daha kısa süren işçiler için ise 2 hafta olarak belirlenmiştir.

İhbar Tazminatı Sürelerine Uyulmazsa Ne Olur?

İhbar tazminatında sürelere uyulmaması halinde karşı tarafa ihbar tazminatı ödenmesi zorunludur. Yani iş veren bu sürelere uymadan, çalışanı işten çıkarırsa ya da işçi bu sürelere uymadan işten çıkarsa bu durumda hesaplanan tutar kadar mutlaka ihbar tazminatı ödenmesi gerekir.

İhbar Tazminatı Nasıl Alınır?

İhbar tazminatının alınması için mutlaka işçi ve iş veren arasındaki iş sözleşmesini incelemek gerekir. İş veren işçileri haber vermeksizin işten çıkaramazlar. İşçiler de istedikleri zaman işten çıkamazlar. Her iki taraf için belirlenen süreler ve şartlar ihbar tazminatının konusudur. Bu süreler ihbar tazminatı süreleri olarak belirlenmektedir. İhbar süreleri işçinin çalıştığı süreye göre hesaplanmaktadır. Yasal olarak hem iş veren hem de işçi ödeme yapmak durumunda kalabilir. Bunun için hukuksal yollara başvuran iki tarafın da bu ücreti almaya hakkı vardır.