İbrahim Karahallı açıkladı! Sanayi bölgesinde su arıtma projesi onaylandı

Uşaklı sanayicilerin su sorununa kalıcı çözüm için geliştirilen İleri Arıtma Sistemi projesi kapsamında yeni bir gelişme yaşandı.
İbrahim Karahallı açıkladı! Sanayi bölgesinde su arıtma projesi onaylandı

Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Karahallı, bölgede yaşanan su sorununa çözüm getirecek proje hakkında gelişmeleri aktardı. Projenin onaylandığını açıklayan Uşak Deri Karma OSB Yönetim Kuru Başkanı Karahallı, ''Uşak Deri Karma Organize Sanayi bölgemizin su sorununa çözüm getirecek İleri Artıma Projesi ile yılda 7 milyon kwh elektrik üretecek GES projesi onaylandı.'' ifadelerine yer verdi. 

''İKİ PROJE İLE BÖLGEMİZE YILDA 55 MİLYON TL GETİRİ SAĞLANACAK''

Sanayicinin su sorununa kalıcı çözüm için İleri Arıtma Sistemi projesi geliştirdiklerini belirten OSB Yönetim Kurulu Başkanı Karahallı, projenin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca destekleneceğini de sözlerine ekledi. Mali imkanları sınırlı olan bölgeye yılda 30 milyon lira gelir sağlamak amacıyla Güneş Enerji Sistemi (GES) projesi geliştirdiklerini ifade etti. Karahallı Cumhurbaşkanlığınca onaylanan 2 projeyle yılda 55 milyon lira kar edileceğini bildirdi. Bu doğrultuda Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi’ne yılda 30 milyon lira gelir sağlayacak olan GES projesi ve su sorununa kalıcı çözüm bulmak için geliştirilen arıtılmış atık suyun geri kazanım ve kullanımı için hazırlanan ileri arıtma sistemi  projeleri onaylanarak, destek almaya hak kazandı.

GES PROJESİYLE YILDA 30 MİLYON TL KASADA KALACAK

Uşak Deri Karma OSB Yönetim Kurulu Başkanı Karahallı, maddi imkanları kısıtlı olan bölgenin gelirlerini artırmak ve su sorununu çözmek için hayata geçirecekleri iki proje hakkında ''OSB’nin ortak tesislerinin kullandığı elektriğin karşılanması için GES projesini geliştirdik.'' dedi. Sözlerine devam eden Karahallı, ''Yeşil Büyüme İçin GES Kurulumu” adıyla hazırlananan ve  Cumhurbaşkanlığınca onaylanarak, Dünya Bankası’ndan  kredi almaya hak kazandıklarını dile getirdi. GES projesiyle, arıtma tesisi, bölgeye su veren kuyular, bölge müdürlüğü hizmet binası, büyükbaş deri işleme tesisi, itfaiye ve sokak aydınlatmalarında kullanılan elektriğin hiçbir bedel ödemeden karşılanacağını vurgulayan Karahallı, ''Bölgemizin temel ihtiyaçları için kullandığımız elektriği bu projeyle sağlayacağız. Bölgemizde 8 ayrı noktada toplam  4.4 megawat gücünde GES kurulacak. Bu proje için,  Mayıs 2022 itibariyle 71,3 milyon TL gibi bir yatırım öngörüldü. Projeyle birlikte yılda 30 milyon TL  bölgemizin kasasında kalacak. Yatırım, azami 4 yıl içinde kendi kendini amorti edecek ve buradan kalan para da yine bölgemizin diğer ihtiyaçları için harcanacak.'' bilgilerine yer verdi

DERİ KARMA OSB’NİN SU SORUNUNA KALICI ÇÖZÜM PROJESİ

Uşak Deri Karma OSB’nin son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle su sorunu ile karşı karşıya kalındığını  ve kalıcı bir çözüm için Uşak adına da önemli bir proje hazırladıklarını belirten Karahallı, Bölgenin ve Uşak Belediyesi’nin atık su arıtma tesislerindeki suyu tekrar kullanılır hale getirerek, sanayide kullandıracaklarını söyledi. Son olarak konuyla ilgili Karahallı tarafından şu bilgilere yer verildi; ''Arıtılmış Atıksuyun Geri Kazanımı  için İleri Arıtma Tesisi Kurulumu’’ adlı projemiz de Cumhurbaşkanlığımızca onaylandı ve T.C.Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından desteklenecek. 2023 Yılı Yatırım Programına alınan ileri arıtma projemiz, yağışların yetersizliği ve yeraltı sularının çekilmesi nedeniyle su kıtlığı yaşanan Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi’ndeki soruna kalıcı bir çözüm üretecek. Projenin hayata geçmesiyle, atıksu arıtma tesisinden ve Uşak Belediyesi atıksu arıtma tesisinden deşarj edilen arıtma sularının ileri arıtma sistemi ile geri kazanılarak sanayi firmalarının su ihtiyacını karşılanacak. Projenin yatırım bedeli Mayıs 2022 itibariyle 155 milyon TL iken geitirisi ise yılda 25 milyon TL olacak. İki projemiz için kullanılacak kredinin faizi yıllık yüzde 3, geri ödeme süresi ilk 3 yılı ödemesiz, toplam 13 yıl olacak. Bölgemiz bu 2 proje hayata geçeceği için çifte sevinci bir arada yaşayacak. Her 2 projemizin de bölgemize ve Uşak ilimize hayırlı olmasını diliyorum.''