IBAN'a para gönderenler yandı! Bunu yapmayanların parası buhar olup uçabilir

Son dönemde bankacılık işlemlerini kullanan kişilerin sayısında büyük artış yaşanırken IBAN'a para gönderenlere Yargıtay emsal karar açıkladı.
IBAN'a para gönderenler yandı! Bunu yapmayanların parası buhar olup uçabilir

IBAN'a para gönderenler yandı! Bunu yapmayanların parası buhar olup uçabilir - Bankaların sunmuş oldukları hizmetlerin yaygınlaşması, maaşların artık açılan banka hesaplarına yatırılması ve TL'de yaşanan değer kaybı banka hesabı kullanan kişi sayısında rekor artış yaşanmasına neden olmuştu. Artık pek çok kişi nakit para taşıma yerine ödemelerini ve işlemlerini IBAN numarası üzerinden bankalar aracılığı ile halletmeye başlamıştı.

Bankalar arasında nakit para hareketi her geçen gün artarken Hazine ve Maliye Bakanlığı yoğun para hareketlerini takip altına almaya karar vermişti. Özellikle de vergi kaybına karşı tedbirler alınırken IBAN'a gönderilen paralar maliye müfettişleri incelemelere başlamıştı. Bir uyarıda IBAN'a para gönderen kişilere geldi. Eğer açıklama yazmazsanız paranız buhar olup uçabilir...

AÇIKLAMASIZ GÖNDERİLEN PARA YARGITAY KARARI! IBAN BANKA DEKONTU AÇIKLA BÖLÜMÜ BOŞ BIRAKILIRSA NE OLUR?

Artık herkesin her ay en az 1-2 kere gerçekleştirdiği rutin hareketler arasında yer alan banka hesapları arasındaki havale ve EFT gibi işlemler hakkında Yargıtay çok konuşulacak bir emsal karara imza attı. Alınan karar kapsamında Yargıtay açıklama bölümü boş bırakılan her türlü para gönderimini borç ödemesi olarak kabul etti.

Bu nedenle sizin borç vermeniz ya da bir hizmet ve mal karşılığı para gönderiyorsanız bunu mutlaka açıklama bölümünde belirtmeniz gerekiyor. Eğer bu bölüm boş bırakılarak ödeme gönderiliyorsa karşı taraf bunu borç ödemesi olarak gösterebiliyor ve bu durumda sizin paranız buhar olup uçuyor. Bu nedenle açıklama bölümüne mutlaka gerekli bilginin yazılması gerekiyor. Örneğin "elden alınan borcun geri ödenmesi, alınan bir hizmet ya da mal varsa bunların belirtilerek alınan hizmete, mala karşı ödeme" şeklinde belirtilmesi gerekiyor. Yargıtay açıklama kısmı boş olan havale ve EFT gönderimlerini borç ödemesi olarak kabul ediyor.