Hisse Senetlerine Yatırım ve Yatırımcı Tipleri

Yatırımcılar tarafından en çok ilgi gören yatırım araçları hisse senetleridir. Hisse senetleri sermaye şirketlerinin ortaklarının paylarını belgeleyen kağıtlardır.
Hisse Senetlerine Yatırım ve Yatırımcı Tipleri

Belirli şirket türleri tarafından çıkarılan bu hisse senetleri aynı zamanda borsada da işlem görmektedir. Şirketler SPK izni ile halka arz olur ve artık borsada işlem görmeye başlar. Hisse senetlerine sahip olan kişi, senetteki pay kadar şirketin ortağıdır. Hisse senetlerini satarken de içerdiği haklar ile satar.

Nasıl Yatırım Yapılır?

Hisse senetlerine yatırım aracı kurumlar aracılığı ile yapılmaktadır. yurtiçinde ya da yurtdışında Borsa İstanbul gibi spor borsalarda yatırım yapılabilir. VİOP gibi vadeli borsalarda hisse senedi yatırımı yapılabilir. Forex gibi tezgah üstü borsalarda işlem yapılabilir. Yatırımcı bu 3 seçenekten birini seçer ve işlemleri de alım satım şeklinde yapar.

Müşteriler bu aracı kurumlardan istediği birinde önce hesap açmalıdır. Lisanslı bir aracı kurum aracılığı ile hesap açılmalıdır. Daha sonra bu hesabına para yatıracak ve bu para ile de istediği şirketten hisse alabilecektir. Borsada bu hissenin düşüş ve yükselişine göre kar elde edecektir.

Yatırımcı Tipleri Nelerdir?

Yatırımcılar temel olarak risk gruplarına göre ayrılır. Temkinli yatırımcı sabit getiri ve düşük risk isterken, iştahlı yatırımcı daha çok kar için daha fazla risk alacaktır. Risk iştahı düşük olanlar için hisse senetleri doğru bir yatırım aracı sayılmaz. Ortalama risk alan yatırımcı ise enflasyon ve ortalama faiz oranlarının üzerinde gelir hedefler.

Bu kurallar göre 3 yatırımcı profili ortaya çıkar. Riskten kaçan yatırımcı yatırımın verimliliğine önem verir, faydayı ikinci plana atar. Riske kayıtsız yatırımcı için fayda ve verimlilik eşit önemdedir. Riski seven yatırımcı ise daha fazla gelir için riski göze alır.