Herkes yanlış biliyormuş! Tüm çalışanlar alabiliyor, 140.000 TL ödeme yapılıyor!
Türkiye’de çalışma hayatında yer alan insanların güvencesi olan kıdem tazminatları oldukça sıkıntılı bir mesele olabiliyor. Bir işverenin çalışanına kıdem tazminatı ödemesi için bazı koşulların yerine gelmesi gerekiyor. Öncelikle kıdem tazminatı alacak olan çalışanın işten ayrılma şeklinin ödemelerde büyük bir önemi bulunuyor. Her çalışan teoride kıdem tazminatı alabilme imkanına sahip olmayabiliyorlar ama işin teori kısmında ise bu durumun tamamen tersinin uygulandığı ortaya çıktı.
İSTİFA EDEN KIDEM TAZMİNATI ALAMAZ MI?
Kıdem tazminatı alacak olan bir çalışanın emeklilik haricinde istifa etmemesi gerekiyor. Kendi isteği ile işten ayrılan bir çalışan eğer istifa ederse kağıt üzerinde kıdem tazminatı alma şansına sahip değildir. Kendi kusuru nedeniyle işten çıkarılanlar için de bu geçerlidir. Ancak bunun uygulamada pek de geçerliliği bulunmayabiliyor. İstifa etmesine rağmen işvereninden kıdem tazminatı almak çoğu çalışan için mümkün oluyor.
İstifa edip kıdem tazminatı almak isteyen çalışan istifasını haklı bir gerekçeye dayandırarak işverenden kıdem tazminatını alabilir. Fazla mesai ücretinin ödenmemesi, hafta sonu tatilinin tam olarak kullandırılmaması, asgari ücretten sigortalı olarak gösterilip maaşının fazla kısmının elden ödenmesi, Mesai saatlerinin uzatılıp ek bir ücret ödemesi yapılmaması gibi gerekçelerden birisini istifa dilekçesinde belirten çalışan 3 gün içerisinde kıdem tazminatının ödenmesini ve aksi hale hukuki hakkını arayacağını bildirerek işvereninden kıdem tazminatı alabilir.
En düşük emekli maaşı zam hesaplaması! Ocak'ta aylıkların kaç TL olacağını açıkladı!
THY'den açıklama! Seferler iptal edildi!
Opel'den yılın jesti! 680 Bin TL peşin paraya 2023 model Opel Corsa!
İşveren çalışanın istifa gerekçesinin haklı gerekçeye bağlandığını ve konunun mahkemeye taşınması durumunda daha fazla tutarda maddi kayıp ile karşılaşacağını bildiği için kıdem tazminatını çalışana ödemektedir. Türkiye’de çalışma hayatında hemen hemen her çalışanın bir haklı gerekçe ile karşılaşması mümkün. Bunun için de istifa eden kıdem tazminatı alamaz kuralı da pek uygulanabilir değil.
KIDEM TAZMİNATI NE KADARDIR?
Kıdem tazminatı çalışılan yıla, alınan maaşa göre değişmektedir. Aynı iş yerinde ne kadar çalışılmışsa işten ayrılırken o kadar yıllık kıdem tazminatı alınır. Kıdem tazminatı her 1 yıllık çalışma için 1 aylık brüt ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Asgari ücretle çalışan bir kişi 10 yıllık kıdem tazminatı aldığında bu tutar yaklaşık olarak 140.000 TL’ye karşılık gelmektedir.