Hemen kontrol edin! Bu kişiler emekli olamayacaklar!

Sosyal Güvenlik uzmanı Özgür Erdursun kimlerin emeklilik başvurularının reddedileceğini açıkladı. Kimler emeklilik başvurusunda bulunduklarında SGK’dan ret yanıtı alırlar?
Hemen kontrol edin! Bu kişiler emekli olamayacaklar!

Emekli olmak için SGK’ya başvuranlar son günlerde bu başvurularının reddedilmesine dair şikayetlerini artırdılar. Sosyal Güvenlik uzmanı Özgür Erdursun kimlerin emeklilik başvurusu yapmaları halinde bu başvurularına olumsuz yanıt alacaklarını açıkladı. SGK hangi sigortalıların emeklilik başvurularını kabul etmiyor?

BAŞVURUSU REDDEDİLECEK KİŞİLER!

Emekli olmak için çok uzun yıllar SGK’ya prim yatıran ve emeklilik koşullarını sağladığını düşünerek emeklilik başvurusu yapan bazı kişilerin bu başvuruları kabul edilmiyor. Vatandaşlar bu durum karşısında şok olsalar da bunların tamamının SGK mevzuatında yeri bulunuyor. Bundan dolayı sigortalıların bu detaylara dikkat ederek emeklilik başvurusu yapmaları gerekiyor. Bu çok önemli gerekçeleri Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun açıkladı.

Emeklilik başvurusu reddedilecek kişileri maddeler halinde açıklayan Özgür Erdursun şu şekilde sıraladı:

“1-Ortağı olduğunuz şirkette sigortalı olduysanız,
2-Başkasının primleri sehven kendi hesabınıza yazıldıysa,
3-Bağ-Kur primlerini ödemediğiniz günlere borçlanma yaptıysanız,
4-Birden fazla işyerinde çalışıp bir ayda 30 günden fazla gününüz gözüküyorsa ya da bir yılda 360 günden daha fazla gününüz gözüküyorsa, fazla günleri primlerinizden çıkarmadan, istenilen prim gün sayısına ulaştıysanız,
5-Çalışmadığınız halde bir işletmede kendinizi çalışmış gibi gösterdiyseniz ve hizmet dökümünüzde Ş-K-İ harfleri varsa,
6-ilk işe başlama tarihiniz 18 yaş altı anne ya da babanızın işletmesindeyse,
7-Son 2520 gün içinde emeklilik müracaatında bulunduğunuz statüde prim gün sayınızı tamamlamamışsanız,
8-Yurtdışında bulunduğu sırada Türkiye'de kendinizi sigortalı gösterdiyseniz,
9-Yurtdışında olup isteğe bağlı şartlarını tamamlamadan isteğe bağlı sigorta primi ödediyseniz, 10-Askerde olduğu sürede sigortalı olarak çalıştıysanız,
11-28/02/2011 öncesinde kendi adınıza işletme ya da şirket ortalığı varken, başka bir işletmede sigortalı olduysanız,
12-Bağ-kur'a borcunuz varken emeklilik müracaatında bulunduysanız”

HATAYLA EMEKLİ EDİLİYORLAR

SGK sisteminde bazen hatalı işlemler yapılabiliyor. Bu hatalar memur hatası da sistem hatası da olabiliyor. Bu durum karşısında hak etmedikleri hale kişiler emekli olabiliyorlar. Bu başta bir kazanç olarak gözükse de günün birinde yapılan hata sistemde tespit edilebiliyor. Bu tespit sonrasında ise emekli edilmiş kişiler için tam bir felaket yaşanıyor. Bu kişilerin emeklilikleri iptal ediliyor.

EMEKLİ OLMADAN ÖNCE KONTROLLER YAPILMALI!

Emekli olmak için yaş ve prim şartlarını tamamlayan kişilerin herhangi bir hata ile karşılaşmamaları ve başvurularının kabul edilmesi için gerekli kontrolleri yapmaları gerekiyor. Özgür Erdursun tarafından sıralanan gerekçelerin kontrollerini yapan ve buna dair herhangi bir olumsuzluk varsa gereğini yapan kişilerin emeklilik başvuruları reddedilmiyor. Aksi durumda kaç defa başvuru yapılırsa yapılsın hata olmadıkça bu kişiler emekli edilmiyorlar.