Hayvancılık hibe desteği nasıl alınır?

Hayvancılık, geçmişten günümüze kadar pek çok kişinin geçim kaynağı olmuştur. Yaşanılan zamanın şartları ne olursa olsun belirli bir kesim hayvancılık yaparak hayatını idame ettirmektedir. Fakat şartlar bazen sanılandan daha zor olabiliyor. İşte bu zorlayıcı şartlarda hayvancılık ile uğraşan kişiler devlet desteğine ihtiyaç duymaktadır.
Hayvancılık hibe desteği nasıl alınır?

Devlet her sene hayvancılık yapan kişilere destek sağlamaktadır. Tarım için gerekli malzemelerin devlet tarafından desteklenmesi bu iş ile uğraşan kişiler için oldukça avantajlı bir durumdur. Gerekli koşullar karşılandığı takdirde beş yıl geri ödemesiz hayvancılık kredisinden faydalanmaya hayvancılık hibe desteği denilmektedir.

HAYVANCILIK HİBE DESTEĞİ ŞARTLARI NELERDİR?

Hayvancılık hibe desteğinin bazı şartları bulunmaktadır. Hayvancılık denilince akla genellikle büyükbaş gelse de arıcılıktan, küçükbaşa kadar geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Hayvancılık hibe desteğinin şartları ise şu şekildedir:

Öncelikle arıcılık ile uğraşan kişiler, en az 30 arı kovanı ile işe başlaması gerekmektedir.

Tarım ve Ormancılık Bakanlığı tarafından kabul edilen ÇKS’ ye kayıtlı bulunan çiftçilere teke ve damızlık koç için 500 hayvan kapasitesi olan bir işletme kurmaları şartı koşulmaktadır.

Ben arıcılık, damızlık koç ve teke için değil, ördek ve kaz çiftliği için destek istiyorum diyorsak da eğer bunun da sayı sınırlaması bulunmaktadır. Kaz için beş yüz adet, ördek için ise bin adet şartı bulunmaktadır. Eğer bu rakamların altında ise maalesef hibe desteğinden faydalanılmamaktadır.

Ve son olarak yine Tarım ve Orman bakanlığı tarafından ÇKS ‘ye kayıtlı olan çiftçilerin damızlık manda ve düve yetiştiricilerin bu destekten faydalanmaları için sağlanması gereken sayı koşulu yüz ellidir. Bu sayının üzerine çıkabilen kişiler hibe desteğinden yararlanabilir.

HİBE ORANLARI NEDİR?

Hibe oranlarının aynı olduğunu düşünebiliriz fakat oranlar aynı değildir. Peki hibe oranları nasıldır? Hindi ve kaz yetiştirmek isteyen kişilere devletin sunmuş olduğu hibe oranı yüzde yetmiş beş iken, arıcılık için bu oran yüzde altmıştır. Teke, manda, düve için bu oran yüzde ellilere düşerken, ipek böcekçiliği için bu oran yüzde yüze kadar çıkmaktadır.

Görüldüğü üzere çiftçiler, devlet desteği koşullarını sağladıktan sonra gönül rahatlığı ile hayvancılığı benimseyebilir ve geçimini sürdürebilir.