“Havaya giden gazın parasını vatandaş mı ödeyecek?”

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, patlama sırasında boşa fışkıran doğal gazın parasını kim ödeyecek?” diye sordu.
“Havaya giden gazın parasını vatandaş mı ödeyecek?”

 Yalım basın toplantısında, Enerji Bakanı Fatih Dönmez’e, “Uşak’ta yaşanan doğal gaz patlaması sonucunda havaya yayılan gazların bedelini kimin ödeyeceğini, patlama mağdurlarına da yardım yapılıp yapılmayacağını ve olayın sorumluları hakkında yapılan bir hukuki işlem olup olmadığını sorduğunu da belirtti.

ENERJİ BAKANINDAN 3 SORUYA CEVAP İSTEDİ

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, CHP Uşak İl Binasında düzenlediği basın toplantısında 13 Aralık’ta Uşak’ta yaşanan doğal gaz sıkıntısı ve patlamalardan söz ederek başladı.

Yalım, “Bildiğiniz gibi 13 Aralık tarihinde Yeni sanayi altında bir kazı yapılırken Uşak’ın ana giriş borusu kazayla patlamış. Bana bir vatandaş telefonla bildirdi. Ben de ilk olarak UDAŞ Genel Müdürü Nuri Bey’i ve Arif Öztan Beyi aradım. Nuri Bey bana 95 bin aboneleri olduğunu belirerek boru tamirinin gün sonuna kadar biteceğini söyledi.

Ancak gaz geldikten sonraki beyaz kutular içerisinde bulunan reaktivite sisteminin ayarlanmasının 10-12 dakika sürdüğünü söyledi. 95 bini 12 ile çarptığınızda korkunç bir süreç ortaya çıkıyor. Ben de Ulaştırma Bakanlığı aracı ile Enerji Bakanlığın ulaşılmasını ve Uşak’a yardımcı olunmasını istedim. Başka illerden ekipler geldi. Sonra patlamalar oldu. Yaralılar ve bir ölüm olayı yaşandı.

Burada vatandaşların ciddi bir mağduriyeti oluştu. Aileler hukuki süreci başlattı. Ben de elimden gelen desteği veriyorum” dedi.


 

Burada herkesin gözünden kaçan bir olay var.

Doğal gaz hattına verilen zarar nedeni ile havaya yayılan doğal gaz miktarı tespit edilmiş midir? Kaç metreküp doğal gaz havaya yayılmıştır?

Bunu neden soruyorum? Boru patladığında 1 saat 20 dakika boyunca 15 kat apartman boyunda yüksekliğe ulaşmıştır.

Bu havaya yayılan gazın bedelini 95 bin abone mi ödeyecektir?

Doğal gaz borusunda hasara ve patlamalara neden olanlar hakkında herhangi bir yasal işleme başlanmış mıdır?

Torunlar dedesiz, çocuklar babasız kalmıştır. Sonuçta bir ölü vardır. Yaralılar var, evi yok olan soğukta ayazda kalan aileler var.  Bunların maddi hasarları karşılanacak mı?

Enerji Bakanımızdan bu üç sorunun cevabını istedim. Uşak için önemli bu konuların sonuna kadar takipçisiyim” dedi.

Yalım’dan Tuğrul’a cevap:

“Sen önce UTAŞ’tan çıkardığınız işçilerin hakkını savun”

kendisine, “Çalıştırdığın işçilerin hakkını ver” diyen AK Parti Uşak İl Başkanı Fahrettin Tuğrul’a “Sen önce hakkını alamayan işten çıkardığınız UTAŞ işçilerinin hakkını savun. İl başkanına bu yakışır şeklinde cevap verdi.

Yalım  “AKP Uşak İl Başkanı Fahrettin Tuğrul, sosyal medya hesabından benim asgari ücretin 3 bin 100 TL olması ile kendine göre bir yorum yapmış. Güya ben yanımda çalıştırdığım işçilerin maaşlarını ödemiyor ve haklarını vermiyormuşum.

Her işyerinde olduğu gibi benimde çalışanlarla emeklerinin karşılığı olarak afaki rakamlar istemeleri nedeni ile hukuki problemlerimiz oldu ve 2020 yılının ikinci yarısında da mahkeme kararlarıyla çözüldü. Şu an itibarıyla hiçbir çalışanıma 5 kuruş borcum olmadığı gibi hukuki bir problemimin de kalmadığını belirtirim.

Aslında ben bunlara cevap vermek bile istemedim. Ancak, Sayın Tuğrul’un paylaşımınınım altına vatandaşlar yaptığı yorumlarla gereken cevabı vermiştir. Beni seven bir kitle de bu konuyu dile getirmemi istediği için cevap veriyorum..

AK Parti Uşak İl Başkanı Sayın Fahrettin Tuğrul Bey!

Geçen dönem Uşak Belediyesi sizin partinizdeydi bu dönemde de sizde. Belediyenin geçen dönemde UTAŞ diye bir firması vardı. Buradan ayrılan yaklaşık 60 kişi hakkını alamadığı için hala mahkemelerde dava peşinde koşuyor.

Bu kişilerden yaklaşık 20 kişi beni arayarak sorunlarını dile getirdi. Sayın Tuğrul’un AKP İl Başkanı olarak, önce bu işçilerin ihbar ve kıdem tazminatı haklarını savunması gerekir” diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

EL KOYMA DEĞİL VATANDAŞIN PARASINI TAHSİL ETMEKDİR

Yalım, partisinin kumuş olduğu ekonomi masasında ulaştırmadan sorumlu olarak bir aydır görev aldığını ve bu masanın çalışmalarını her üç ayda bir paylaşmak istediğini belirtti.

Yalım, “Bu ülke hazinesine yapışan 5’li bir çete var. Biz iktidara geldiğimzide sizlerin ödediği vergileri bu 5 li çeteden tahsil edeceğiz. Bu kesinlikle bir el koyma olayı değildir. Sayın Erdoğan bu olayı sizlere yanlış aktarıyor. Bize bunların masraflarını karşılayarak devletleştireceğiz.

CHP olarak iktidara geldiğimizde; bize oy versin vermesin, namusu ile çalışan vergisini ödeyen insanlarımıza sonuna kadar destek olacağız. Hiç kimse Sayın Erdoğan’ın, “CHP iktidara gelirse malınıza mülkünüze el koyacak” laflarına inanmasın” diyerek sözlerine son verdi.