Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcunu öğrenme ve silme yöntemleri

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), gelir testi yaptırarak vatandaşların Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlarının silinebileceğini duyurdu. Peki, GSS borcu nasıl sorgulanır ve sildirilir?
Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcunu öğrenme ve silme yöntemleri

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Genel Sağlık Sigortası (GSS) konusunda vatandaşları bilgilendirmek amacıyla yeni bir açıklama yaptı.

Kurumun sosyal medya hesaplarından paylaşılan bilgilere göre, geliri ve sosyal güvencesi olmayan vatandaşların sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilmeleri için izlemeleri gereken adımlar detaylandırıldı.

GSS KAPSAMINDA ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİ NASIL ALINIR?

SGK'nın açıklamasına göre, herhangi bir geliri veya sosyal güvencesi bulunmayan kişilerin ilk adım olarak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na gelir testi başvurusu yapması gerekiyor. Bu test neticesinde, aile içinde kişi başı gelirin brüt asgari ücretin üçte birinden az olduğu tespit edilir ise vatandaşlar ücretsiz bir şekilde sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor.

Ancak, aile içi kişi başı gelir brüt asgari ücretin üçte biri veya üzerinde çıkarsa, vatandaşlar aylık 600 lira 8 kuruş GSS primi ödeyerek sağlık hizmetlerine erişebiliyor. Bu düzenleme, farklı gelir gruplarındaki vatandaşların sağlık hizmetlerine adil bir şekilde erişimini sağlamayı amaçlıyor.

Ayrıca, SGK eğitim durumuna göre de bazı istisnalar getiriyor. Ortaöğretim mezunları, mezuniyet tarihlerinden itibaren 2 yıl geçmemek şartıyla 20 yaşına kadar, yükseköğretim mezunları ise yine mezuniyet tarihlerinden itibaren 2 yıl geçmemek şartıyla 25 yaşına kadar sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor.

GSS BORCU SORGULAMA VE SİLME İŞLEMLERİ

GSS prim borcunu öğrenmek isteyen vatandaşlar, e-Devlet üzerinden kolayca sorgulama yapabiliyor. Ancak, gelir testi yaptırmayan kişilere her ay asgari ücretin yüzde 3'ü tutarında otomatik olarak borç yazılıyor. Bu durum, zaman içinde ciddi miktarlarda GSS prim borcu birikmesine neden olabiliyor.

Geçmiş dönem GSS borcunu ödeyemeyecek durumda olan vatandaşlar için umut verici bir çözüm bulunuyor. Bu kişiler, gelir testine girerek maddi durumlarını belgelendirebilirlerse, geçmiş prim borçları SGK tarafından silinebiliyor. Bu uygulama, ekonomik zorluk yaşayan vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmayı ve borç yükünden kurtulmalarını sağlamayı hedefliyor.