Gaziantep, Konya, Hatay ve Bursa’da üretim tesislerine devlet desteği! KDV istinası ve gümrük vergisi muafiyeti de olacak

Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Gaziantep, Konya, Hatay ve Bursa’daki bazı fabrikalara proje bazlı devlet yardımı yapılacak. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre bazı üretim tesisi yatırımlarına teşvik verilecek…
Gaziantep, Konya, Hatay ve Bursa’da üretim tesislerine devlet desteği! KDV istinası ve gümrük vergisi muafiyeti de olacak

Resmi Gazete’de yayımlanan karar Türkiye’de çeşitli sektörlerde üretim tesisi kuracakları yakından ilgilendiriyor. Ülkenin dört bir yanından farklı şehirlerde yapılacak üretim tesisi yatırımlarına devletten destek eli uzatıldı. Cumhurbaşkanlığı kararı ile yayımlanan bildiriye göre dört şehirde üretim tesisi yatırımlarına proje bazlı devlet yardımı verilmesi kararlaştırıldı. Bahsi geçen yatırımlarda KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti gibi pek çok farklı teşvikler eklenecek. Resmi Gazete’deki bildiriye göre teşvik verilecek şehirler Gaziantep, Konya, Hatay ve Bursa olarak sıralandı.

Dört Şehirde Üretim Tesislerine Teşvik

Gaziantep, Konya, Hatay ve Bursa’daki bazı üretim tesisi yatırımlarına proje bazlı devlet yardımı verilecek. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Poly Gürteks Tekstik Sanayi ve Ticaret AŞ'nin, başlangıç tarihi 7 Haziran 2021 olan Gaziantep'teki, polimer/cips ve POY üretim tesisinin yatırım süresi 3 yıl olarak belirlendi. Bu projede öngörülen sabit yatırım tutarı 724 milyon 887 bin 515 lira olurken, ilave istihdam sayısı 333 oldu. Gaziantep’teki bu tesisin yatırımlar kapsamında öngörülen nitelikli personel sayısı ise 10 olarak belirlendi.

Konya’da Alüminyum Fabrikasına Destek

Al Metal Alüminyum Sanayi ve Ticaret AŞ'nin, Konya'da 1 Ekim 2022 tarihinde faaliyete başladığı direkt soğutmalı slab döküm ve sıcak haddeleme yöntemiyle alüminyum yassı mamul fabrikasında yatırım süresi 5 yıl oldu. Bu projede öngörülen sabit yatırım tutarı 2 milyar 397 milyon 503 bin 600 lira olurken, ilave istihdam sayısı 492 oldu. Yatırımın sonunda yılda 80 bin ton direkt soğutmalı slab döküm ve sıcak haddeleme yöntemiyle alüminyum yassı mamul üretilmesi amaçlanıyor.

Hatay’da Polipropilen Fabrikasına Destek

Hatay’da 1 Ağustos 2022 tarihinde başlatılan By Polimer Sanayi ve Ticaret AŞ’ye ait polipropilen fabrikası yatırımının süresi 3 yıl olurken, öngörülen sabit yatırım tutarı 27 milyar 706 milyon lira oldu. Ayrıca ilave istihdam sayısı 464 ve öngörülen nitelikli personel sayısı 50 olarak belirlendi. Bu yatırımların sonunda fabrikada senelik 350 bin ton polipropilen üretilmesi planlanıyor.

Bursa’da Ferrokrom Fabrikasına Destek

BG Maden Sanayi ve Ticaret AŞ'nin Bursa'da 1 Kasım 2021 tarihinde başlattığı yüksek karbonlu ferrokrom fabrikasında yatırımın süresi 3 yıl oldu. Projede öngörülen sabit yatırım tutarı 910 milyon 687 bin 945 lira, ilave istihdam sayısı 295 ve nitelikli personel sayısı 15 olarak belirlendi. Yatırımın sonunda senede 60 bin ton yüksek karbonlu ferrokrom üretilmesi hesaplandı.

Proje bazlı devlet yardımı kapsamına alınan bu yatırımlarda ayrıca KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti gibi teşvikler de verilecek. Böylelikle fabrikaların senelik üretim hedeflerine ulaşması için gerekli devlet desteği sağlanmış olacak. Konuyla ilgili detaylar Resmi Gazete’nin ilgi sayısında yer aldı.