Flaş karar son dakika duyuruldu! O işletmelere rest çekildi 4 milyon lira üzerinde ceza kesilerek yetki belgeleri iptal edilecek

Ülkemizde araç fiyatlarının yükselişi nedeniyle alım gücü düşerken bir yandan da bayilerin araçlarda stok sıkıntısı olduğunu söyleyerek satış yapmaması tüketiciyi zora sokmaya devam ediyor. Araç kampanyaları bayiler tarafından duyurulmaya devam etse de tüketiciye satış yapılmadığı söylenirken son dönemde yaşanan bu kısır döngüye bakanlık el attı.
Flaş karar son dakika duyuruldu! O işletmelere rest çekildi 4 milyon lira üzerinde ceza kesilerek yetki belgeleri iptal edilecek

Flaş karar son dakika duyuruldu! O işletmelere rest çekildi 4 milyon lira üzerinde ceza kesilerek yetki belgeleri iptal edilecek - Ülkemizde son yıllarda sıfır araçlarda fiyat artışının önüne geçilememesi üzerine alım gücü de düştü. Araç piyasalarında yaşanan ve önüne geçilemeyen sorunlar fiyat artışını da beraberinde geitirken 2.ele olan talep de fiyatların artmasına neden oluyor. Fiyat artışlarının yanı sıra galericilerin de sıfır araçları depoladığı bilinirken hem ikinci el oto galericiler hem de sıfır araç bayileri satış yapmıyor. İki taraflı yaşanan bu durum tüketicinin araç sahibi olmasını engellerken Ticaret Bakanlığı, aldığı yeni kararla bu durumun önüne geçeceğini bildirdi. Söz konusu karar Resmi Gazete'de yayımlanarak duyuruldu.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI O KİŞİLERİN BELGELERİ İPTAL EDİLECEK

İlk tescil kara taşıtı ticareti yapan bayilerin, stoklarında bulunmasına rağmen otomobil satışı yapmamaları ve tüketicinin araç almasını zorlaştırıcı faaliyette bulunmaları nedeniyle Ticaret Bakanlığınca hazırlanan "İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu kapsamda stok olduğu halde araç satışı yapmayan bayilerin ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgelerinin iptal edileceği kaydedildi. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan mevzuata göre ilk tescil motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetinde bulunan yetkili bayilerin, stoklarında bulunmasına rağmen taşıt satışı yapmamaları, taşıtın üretici ya da distribütör tarafından tavsiye edilen satış fiyatının üzerinde fiyat talep etmeleri, tüketiciyi aksesuar almaya veya takas yapmaya zorlamaları, takas fiyatını piyasa fiyatının önemli ölçüde altında belirlemeleri gibi tüketicinin ilk tescil motorlu kara taşıtına ulaşmasını zorlaştıirıcı bir faaliyette bulunmaları halinde ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgeleri iptal edilecek. Alınan karar doğrultusunda yetki belgesi iptal edilen işletme ve işletme sahibinin diğer işletmeleri ile temsilcisi olduğu işletmelere, iptal tarihinden itibaren bir yıl süreyle yetki belgesi de verilmeyecek.

BAKANLIK DÜZENLEME YAPTIĞINI DUYURDU

Üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin piyasada darlık yaratıcı ve tüketicilerin otomobilere ulaşmasını engelleyici faaliyetlerin olduğu yönünde ihbarlar alındığını bildiren Ticaret Bakanlığı, düzenleme yapılması gerektiği kanaatine vardıklarını belittti. Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da 'Stokçuluk' kabul edilerek yasaklandığı da hatırlatılarak bir açıklamaya da yer verildi. Buna göre Ticaret Bakanlığı'nın konuyla ilgili yaptığı açıklamada ''İşletmelerin bu yasağa uyumu Bakanlığımızca yakından takip edilmekte ve aykırı uygulamalarda bulunan işletmeler hakkında ağır idari para cezaları uygulanmaya devam edilmektedir.'' denildi. Açıklamanın devamında ise ''Son dönemde, ilk tescil motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden yetkili bayilerin, tüketicinin ilk tescil motorlu kara taşıtlarına ulaşmasını zorlaştırıcı birtakım faaliyetlerde bulunarak haksız kazanç elde ettiği yönünde gerek sosyal medya platformlarında paylaşımlar yapılmakta gerekse Bakanlığımıza şikayet başvurularında bulunulmaktadır." ifadleri kullanıldı.

4 MİLYON LİRANIN ÜZERİNDE CEZA VERİLECEK

Söz konusu zorlaştırıcı politikalar uygulayan işletmelere yönelik alınan kararla ilgili Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada bu faaliyetlerin engellenmesine yönelik taleplerin değerlendirildiği kaydedildi. Konuya ilişkin kamuoyu beklentilerinin karşılanması için yönetmelikte değişiklik yapıldığına işaret edilen açıklamada Ticaret Bakanlığı son olarak ''Diğer taraftan, Bakanlığımızın stokçulukla mücadeleye yönelik faaliyetleri kapsamında, söz konusu aykırılıkların her biri stokçuluk kabul edilecek ve her bir aykırılık için ayrı ayrı olacak şekilde yetkili bayiler hakkında 4 milyon 458 bin 600 liraya kadar idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca, bu yetkili bayiler, Bakanlığımızın internet sitesinde ifşa edilecektir." denildi.

Araç satışı yapan işletmelerden araç alamayan vatandaşların sorununa çözüm getirmesi için hazırlanan yeni yönetmeliğin caydırıcı olması bekleniyor.

İlgili Haberler