Fitch Ratings Türkiye'nin kredi notu puanını açıkladı dolar ve enflasyon tahmini yaptı!

Türkiye'ye vermiş olduğu kredi notu puanları nedeni ile sıfırcı hoca olarak anılan Fitch Ratings yeni dolar ve enflasyon tahmini ile yine yankı uyandırdı.
Fitch Ratings Türkiye'nin kredi notu puanını açıkladı dolar ve enflasyon tahmini yaptı!

Sıfırcı hoca Fitch Ratings Türkiye'nin kredi notu puanını açıkladı dolar ve enflasyon tahmini yaptı! Dünyanın en büyük finans ve kredi derecelendirme kurumları arasında gösterilen Fitch Ratings Türkiye'ye ilişkin yeni değerlendirme raporunu yayımladı. Yayımlanan rapor kapsamında Türkiye'nin kredi notu puanı da açıklandı. 

Raporda Türkiye'de 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacağı ilan edilen seçimlere yönelik değerlendirmelere de yer verilirken enflasyon, büyüme rakamları, dolarizasyon ve dolar kuru tahminleri gibi çok yankı uyandıracak değerlendirmelere de yer verildi. Türk ekonomisinin en hızlı büyüdüğü dönemde dahi Türkiye'ye verdiği düşük kredi notu ve olumsuz değerlendirmeleri nedeni ile Fitch Ratings'in adı sıfırcı hoca olarak anılmaya başlanmıştı. 

FİTCH RATİNGS DUYURDU! TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTU KAÇ?

Dünyanın en büyük kredi derecelendirme kuruluşları arasında yer alan Fitch Ratings beklenen Türkiye değerlendirmesi raporunu yayımladı. Yayımlanan rapor kapsamında Türkiye ekonomisindeki kritik gelişmeler ve riskler ve seçime dair yorumlara yer verildi. Yayımlanan değerlendirme raporu ile Türkiye'nin kredi notu “B” ve not görünümü “negatif” olarak teyit edildi. 

Yapılan değerlendirmede "Türkiye’nin ‘B’ notu, zayıf dış finansman ile giderek artan müdahaleci ve geleneksel olmayan politikalar nedeniyle büyüyen ekonomik bozulmaların yanı sıra siyasi ve jeopolitik riskleri yansıtıyor" ifadelerine yer verildi. 

FİTCH RATİNGS 2023 YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE KAÇ, DOLAR TAHMİNİ NE YÖNDE?

Enflasyona yönelik olarak yapılan değerlendirmede ise "Yıllık enflasyon, olumlu baz etkisinden ve 2022’nin ikinci yarısından bu yana iyileşen döviz kuru istikrarından yararlanarak ekimdeki yüzde 85,5’lik zirveden şubatta yüzde 55,2’ye geriledi. Enflasyonun 2023’te ortalama yüzde 56,5 olmasını bekliyoruz ve bu, hükümetin odağına büyüme ile istihdamı desteklemeyi almasını ve enflasyon ataletini yansıtıyor. Geriye dönük endeksleme, yüksek beklentiler ve liradaki ilave değer kaybı, enflasyondaki yukarı yönlü riskler olmaya devam ediyor" yeni rakamlar verildi. 

Dolar kuru için ise yapılan açıklamada "2022’de 129 milyar dolara ulaştıktan sonra TCMB brüt rezervleri yeniden baskı altında kalarak mart başında 120 milyar dolara geriledi. Suudi Arabistan Kalkınma Fonu’nun TCMB’ye 5 milyar dolarlık mevduat yatırma kararına rağmen swap hariç -57 milyar dolarlık net pozisyona sahip rezerv yapısı kırılgan olmaya devam ediyor" denilerek kırılgan görünümün devam ettiği ifade edildi.