Fiş ve fatura düzenleme kuralları yeniden belirlendi cezalar artırıldı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, ticari işlemlerde fatura ve benzeri belgelerin düzenlenmemesi ya da farklı mahiyette olan belgelerin kullanılması durumunda uygulanacak cezalar ile alakalı yeni düzenlemeler yaptı.
"Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği" adı altında Resmi Gazete'de yayımlanan bu düzenlemeler, vergi denetimlerini sıkılaştırarak kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi güçlendirmeyi amaçlıyor.
ARTAN CEZALAR VE 5 GÜNLÜK BİLDİRİM SÜRESİ
Son düzenlemeye göre, bir takvim senesin içerisinde birden fazla defa fiş, fatura ya da serbest meslek makbuzu gibi belgelerin verilmemesi ya da alınmaması halinde hem alıcı hem de satıcıya her tespit için fazlalaşan oranlarda cezai yaptırım uygulanacak. Mesela, fatura düzenlenmemesi halinde 1. Tespit edişte 10 bin TL olan ceza, 2. Tespit edilişte 20 bin TL’ye, 3. tespitte ise 30 bin TL’ye çıkacak ve bu yükseliş 6. ve sonraki tespitlerde 100 bin TL’ye kadar yükselebilecek.
Ancak, belge düzenlenmediği durumlarda alıcıların 5 iş günü içinde durumu vergi dairesine bildirmesi halinde, bildirimi yapan alıcıya ceza uygulanmayacak. Bu bildirim süresi, alıcıların mağdur olmamak için dikkat etmesi gereken önemli bir detay olarak öne çıkıyor.
KAYIT DIŞI FAALİYETLERE KARŞI SERT ÖNLEMLER
Tebliğde, kayıt dışı ekonomi ile mücadele çerçevesinde mühim düzenlemeler de var. Vergi dairelerinin bilgisi olmadan faaliyette bulunan kişilere kesilecek olan cezalar yüzde 50 artırımlı şekilde uygulanacak.