Faturalarda zam ve indirim kararı! Doğalgaz ve elektrik faturalarında yeni sistem!

Elektrik ve doğalgaz faturaları ile alakalı olarak yeni bir sisteme geçileceği belirtildi. Buna göre yeni tarifeler belirlenecek ve vatandaşların faturaları bu yeni tarifelerle belirlenecek.
Faturalarda zam ve indirim kararı! Doğalgaz ve elektrik faturalarında yeni sistem!

Türkiye’de özellikle dar gelirli vatandaşların yükünü artıran elektrik ve doğalgaz faturalarına ilişkin teni bir sisteme geçileceği iddia edildi. Bu yeni sistem bazı vatandaşlar için sevindirici olacak ama bazı vatandaşlar da yüksek tutarlı faturalar ile karşılaşacaklar. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bu yönde bir hazırlığının olduğu belirtilirken yeni sistemin ayrıntıları da belli olmaya başladı.

DOĞALGAZ DESTEĞİ SONA ERDİ!

Nisan 2023 döneminde başlatılan konutlarda 25 metreküp bedava doğalgaz uygulaması 1 Mayıs itibariyle sona ermişti. Artık doğalgaz faturalarında bu indirim uygulanmayacak ve bunun sonucunda da daha yüksek tutarlı faturalar çıkmaya başlayacak. Bu durum dar gelirli vatandaşların bütçelerinin bir miktar daha zora girmesine neden olacak. Ancak hükümetin bunu telafi etmek için düğmeye bastığı bildirildi.

GELİRE GÖRE FATURA ÇIKACAK!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın hazırladığı yeni sisteme göre vatandaşların elektrik ve doğalgaz faturalarında gelire göre tarife uygulanacak. Geliri az olanlar daha ucuz fiyatla doğalgaz ve elektrik kullanacaklar. Gelirleri en alt kademede olmayanlar için ise kademe kademe fiyatları artacak şekilde doğalgaz ve elektrik tarifeleri belirlenecek. Geliri az olanlar az, geliri çok olandan çok ödeme alınacak olan bu yeni sistem oldukça merak uyandırdı.

FAZLA TÜKETENE YÜKSEK TARİFE UYGULANACAK

Enerjide dışa bağımlı bir ülke olan Türkiye’nin bu alanda tasarruf yapmasını9n ekonomi için de büyük bir önemi bulunuyor. Vatandaşların elektrik ve doğalgazda tasarruf yapmalarının teşvik edileceği bir uygulama da yeni sistemde yer alacak. Hem elektrikte hem de doğalgazda fazla tüketim yapanların tarifeleri düşük olmayacak ve ay sonunda daha yüksek fatura ile karşılaşacaklar. Tüketimi belirlenecek sınırın altında tutan vatandaşlar ise ayrıca ek bir indirim elde edebilecekler.

FATURALARA NASIL YANSIYACAK?

Kısa bir süre içerisinde açıklanması beklenen bu yeni sistem ile beraber geliri düşük olan ve az tüketim yapanlar bugünden daha düşük elektrik ve doğalgaz faturası ile karşılaşacaklar. Gelir yükseldikçe ve tüketim arttıkça da elektrik ve doğalgaz faturası kabarmaya başlayacak. Bu yeni sisteme dair hazırlıklar tamamlandığında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın vatandaşları bilgilendirmesi bekleniyor.