EYT’lilere kötü haber! Ödenen emekli maaşları geri isteniyor!

EYT ile emekli olanlar için son günlerde çok önemli bir gelişme yaşanmaya başlandı. Bazı kişiler aldıkları bildirim ile emekliliklerinin iptal edildiğini öğrenmeye başladılar.
EYT’lilere kötü haber! Ödenen emekli maaşları geri isteniyor!

Türkiye’de emeklilik sisteminin çatı kuruluşu olan SGK tarafından son günlerde oldukça farklı bir işlem yapılmaya başlandı. SGK’nın gelirleri ile giderleri arasında denge bozulduğu için kurum sürdürülebilir bir bütçe için iç denetimlere hız verdi. Bu çerçevede de emeklilikler incelemeye alındı. Bu inceleme neticesinde ise bazı emeklilere kötü haberler tebligatlarla verilmeye başlandı.

HAKSIZ YERE EMEKLİ OLANLAR ORTAYA ÇIKIYOR

EYT düzenlemesi ile beraber yaklaşık olarak 2 milyon kişi 2023 yılında emekli olmuştular. Bu süreçte SGK’nın iş yükü çok artmış ve personeller ek mesai yapmak zorunda kalmıştılar. Emeklilik başvurusu yapıp 7-8 ay yanıt alamayan sigortalılar bulunuyordu. Tüm başvurular neticelendirilerek hak edenlere emekli maaşları bağlandı. Ancak yaşanan işlemlerde yapılan denetimlerde sorunlar ortaya çıkmaya başladı. Haksız yere emekli olanlar tespit edilirken buna dair de hemen harekete geçiliyor.

HATA İLE EMEKLİ OLANLAR YANDI!

SGK mevzuatında kimlerin emekli olabilecekleri çok ayrıntılı bir şekilde incelenmesi gerekiyor. Ancak EYT döneminde personellerin o kadar büyük iş yükü oluştu ki personel hatası yapılması kaçınılmaz hale geldi. Bunun üzerine gözden kaçan bazı durumlarda prim ve yaş şartı tamam olmasına rağmen emekli olmaması gereken kişilerin emekli oldukları ve maaşa bağlandıkları görüldü. Bu kişilerin sayısı az da olsa tespit edilmeye başladılar. Bu tespit kapsamında işin faturası ise emekli olan vatandaşa çıkıyor.

EMEKLİLİK İPTAL EDİLİYOR

Tespiti yapılan haksız yere emekli edilenler ile alakalı olarak hızlı bir şekilde aksiyon alınmaya başlandı. Bu kişilerin ilk olarak emeklilikleri iptal ediliyor. Ancak yasal olarak vatandaşın hatası olmasa bile bunun faturası vatandaşa çıkıyor. SGK tarafından yapılan tüm emekli maaşı ödemeleri vatandaştan geri isteniyor. Bu şekilde vatandaşlara 100.000 TL’den fazla borç çıkarılıp ödemelerini yapmaları isteniyor. Buna karşı yasal olarak vatandaşın yapabileceği bir durum da yok.

SGK mevzuatına göre hatalı işlemlerden dolayı emeklilik gerçekleştirildiğinde son 5 yıl içerisinde yapılan tüm ödemeler vatandaştan talep edilebiliyor. Bu şekilde emekli maaşı kesilenler ise dosyalarındaki eksiklikleri tamamladıktan sonra emekli olmak için yeniden başvuru yapmaları gerekecek.