EYT’lilere ikinci müjde! Yapılandırma sayesinde borç faizi yok, krediyle anında emeklilik fırsatı var!

EYT düzenlemesi ile emeklilik hayalini gerçekleştirmek isteyenlere bir müjde daha geldi! Yeni yapılandırma paketi kapsamında prim borcunun faizleri silinecek ve kredili borçlanarak emekli olmak kolaylaşacak…
EYT’lilere ikinci müjde! Yapılandırma sayesinde borç faizi yok, krediyle anında emeklilik fırsatı var!

Türkiye’de milyonlarca kişiyi devlete olan borç yükünden kurtarması beklenen yeni yapılandırma paketi gündem oldu. Devlete olan neredeyse tüm borçları kapsayan bu yapılandırma imkanı sayesinde borç faizleri silinecek, anaparaya taksitli ödeme desteği sunulacak. EYT kapsamında emekli olmak isteyenlerin kara kara düşündüğü prim borcunu ödeme konusunda büyük kolaylıklar sağlayacak. Yeni yapılandırma paketi sayesinde askerlik ve doğum borçlanmasını ödeyemeyen EYT’liler, kamu bankaları sayesinde kredi kullanarak anında emeklilik başvurusu yapabilecek.

En Kapsamlı Yapılandırma Paketi Geliyor

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yapılandırma paketi olacağı söylenen düzenleme, devlete borcunu ödemekte zorlanan vatandaşları heyecanlandırdı. Söz konusu ödemede peşin ödeme, indirim ve taksit seçenekleri olacakken yapılandırma detayları belli olmaya başladı. EYT kapsamında emekli olma hayali kuran yaklaşık 2 buçuk milyon vatandaşı da heyecanlandıran yapılandırma paketi kapsamı oldukça geniş tutuldu. Yapılandırma kapsamında faizi silinecek borçlar yavaş yavaş belli olmaya başlarken EYT’lilerin askerlik ve doğum borçlanmasında faiz uygulanmadığı için bunlar zaten kapsama alınmadı.

Kamu Bankalarında Kredili Emeklilik İmkanı

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Duman, yapılandırma paketinin EYT’lileri nasıl etkileyeceğine dair açıklamasında “Sadece şu olur. Yapılandırmayla beraber SGK bir bankayla anlaşırsa, emekli maaşından tahsil edilmek suretiyle bir kredi yöntemi uygulanabilir. Böyle bir şey bekliyoruz.” ifadelerini kullandı. Yapılandırma kapsamında 1.20 faiz uygulanıp ve 36 ay vadeli ödeme seçeneği sunulursa, 550 gün için 58 bin 712 TL olan askerlik borçlanmasının aylık ödemesi 2 bin 18 lira olacak.

Doğum borçlanmasında ise 76 bin 860 TL’lik kredi kullanan sigortalı, ayda 2 bin 641 TL ödemeyle kamu bankasına toplamda 95 bin 76 lira ödemiş olacak. Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank gibi kamu bankalarından verilmesi beklenen sigorta kredisinde maksimum 60 ay vade seçeneği bulunacak. Ödemeler bittikten sonra emeklilerin maaşları kesintiye uğramadan hesaplara yatacak.

Bağkur Borcunun Faizi Silinecek

Bağkur’lu olup da borcunu geçmiş tarihli günlerini satın almak isteyenlerin faizleri silinecek. Bu fırsat sadece Bağkur’lulara sunulurken vatandaş yaklaşık 3’te 1 kar sağlayacak. Normalde 300 bin TL ihya bedeli ödeyecek vatandaş yapılandırma kapsamında 200 bin TL’ye kadar ödeme imkanı elde edebilecek. Sigortalıların faiz yükünü kaldıran uygulama hakkında konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Duman, “Bugünkü normalde reel asgari ücretin belirlediği tutar üzerinden borçlanıyorlar ihyayı. Ama yapılandırma gelirse geçmiş tarihleri günleri satın alma meselesi olduğundan dolayı faizler silindiğinde ciddi kar söz konusu olabilir.” ifadelerini kullandı.