EYT’de gizli kural! Bu şartı tamamlamayanlar yıllarca beklemek zorunda
SGK uzmanı Özgür Erdursun, 8 Eylül 1999 tarihine kadar sigortalı olan ancak yeterli prim gününe sahip olmayan vatandaşların, yaş şartını tamamlamadan emekli olamayacağını vurguladı. Bu durum, EYT kapsamında değerlendirilen bazı kişilerin emeklilik hayallerini beklenenden daha ileri bir tarihe ertelemek zorunda kalmasına neden oluyor.
EYT’DE PRİM GÜN ŞARTINA DİKKAT
3 Mart 2023’te yürürlüğe giren EYT yasası, birçok sigortalı için yaş engelini kaldırmış olsa da prim gün sayısında herhangi bir değişiklik yapılmadı. Bu nedenle, emekli olmak isteyen bazı vatandaşlar prim günleri eksik olduğu için EYT kapsamında olsalar bile emeklilik hakkından hemen yararlanamıyor.
SGK uzmanı Özgür Erdursun, 3600 veya 5400 prim günüyle emekli olanların EYT’den ek bir avantaj elde etmediğini belirtti. Özellikle prim günü eksik olanların, kısmi emeklilikten yararlanmak için mevcut yaş şartını tamamlamak zorunda olduğunu ifade etti. Bu da, birçok kişinin EYT ile erken emeklilik umudunun yaş şartı nedeniyle sekteye uğradığını gösteriyor.
Erdursun’un yaptığı açıklamaya göre, EYT yalnızca yaş şartını ortadan kaldırdı ancak prim gün şartı aynen kaldı. Örneğin, 1972 doğumlu ve 1992’de sigortalı olan bir kadın çalışan, 3.623 prim gününe sahip olsa bile emekli olabilmek için toplamda 5.600 günü tamamlamak zorunda. Eğer 3.600 gün üzerinden kısmi emekliliği seçerse, 58 yaş şartı geçerli olduğu için 2030 yılını beklemek zorunda kalacak. Bu durumda, EYT kapsamına girse bile mevcut şartlar nedeniyle herhangi bir avantaj elde edememiş olacak.
EMEKLİLİK PLANLARI 2030’A KALDI
Özgür Erdursun’un değerlendirmesine göre, prim günü eksik olan birçok vatandaş, 2030 yılına kadar beklemek zorunda kalacak. Örneğin, 28 Mart 2030’da 3.600 prim günüyle emekli olabilecek bir sigortalı, EYT yasasından bağımsız olarak aynı tarihte emekli olmaya hak kazanacak. Eğer bu kişi eksik prim günlerini tamamlamak için çalışmaya devam ederse, 5 yıl 5 ay 27 gün boyunca prim ödemesi gerekecek ve emekliliği 21 Ağustos 2030’a kadar ertelenecek.