EYT'siz 38, 39, 42, 45, 52 yaşta emeklilik fırsatı! O kişilere emeklilik hakkı doğdu

Türkiye'de emeklilikte yaşa takılanlar yasası konuşulmaya devam ederken bu süreçte EYT olmadan emeklilik fırsatı gündeme düştü.
EYT'siz 38, 39, 42, 45, 52 yaşta emeklilik fırsatı! O kişilere emeklilik hakkı doğdu

EYT'siz 38, 39, 42, 45, 52 yaşta emeklilik fırsatı! O kişilere emeklilik hakkı doğdu - Türkiye'de emeklilikte yaşa takılanlar yasası konuşulmaya devam ederken bu süreçte EYT olmadan emeklilik fırsatı gündeme düştü. Buna göre ise milyonlarca vatandaş emekli olma hayali ile yanıp tutuşurken EYT yasasında ki gözler de yavaş yavaş Aralık ayına doğru çevrildi. EYT ile ilgili yaşanan bu gelişmeler sonrasında ki masada ki son formüller ve staj girişine dair tartışmalar da gündemde yerini aldı.

Emekli olmak isteyen milyonlarca kişi; yasa gereği yaş şartını yerine getirmeleri ve prim ödemelerini de yapması gerekecek. EYT yasası ile birlikte yaş şartı ortadan kaldırılırken 1999 öncesinde kullanılan emeklilik sistemi tekrar devreye alındı. Güncel yasaya göre de kadınlar için 20 ve erkekler için de 25 senenin doldurulması ile birlikte emeklilik hakkı doğacak.

EYT'SİZ EMEKLİLİK HAKKI GELDİ

Türkiye'de milyonlarca vatandaş emekli olabilmek adına çalışma yıllarını ve primlerini doldurmaları durumunda yasal haklarını da elde etmiş olacak. Emekli olmak adına da yasada yer alan bazı şartları yerine getirmeleri gereken vatandaşların bu süreçte yasa da belirlenen bu şartları da yerine getirmeleri durumunda emekli olabilmek adına fırsat doğuyor. 

8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olan vatandaşlar bu sayede 3600 prim günü ve 15 yıl sigortalı olma günlerini tamamlamaları durumunda emekli olma haklarını elde edebilecek. Eylül 1999 öncesinde ki SGK başlangıçları olan vatandaşlar 15 yıllık sigorta hizmet süresi ve 3600 prim günlerini tamamlayarak emekliliklerine hak kazanacak.

15 YIL ÇALIŞANA EMEKLİLİK HAKKI

Ülke geneli 8 Eylül 1999 öncesi sigortası olan vatandaşlar; 15 yıl sigorta süresi ve 3600 prim günü ödeme şartları ve yaş koşulları ile birlikte emekli olma haklarını elde edebilecek. 

Vatandaşların yaş şartlarını yasada belirtilen hizmet süreleri ve prim gün sayılarını tamamlamaları durumun da bu tarih esas alınarak belirlenmekte. 

Prim günlerini tamamlamalarından sonra tarihler kaç yaşında emekli olacaklarını belirleyecek etken oldu. Bu sürede de çalışanın emekli olabilmek adına kadın 50, erkek ise 55 yaşını tamamlamaları gerekmekte.