EYT'lilere bu sefer üzen haber verildi! 9 ay boyunca maaş bekleyecekler: Yazılım yapılması bekleniyor

Milyonlarca EYT'liyi ilgilendiren çok önemli bir duyuru yapıldı. Bu duyuruda EYT'lilerin maaşlarını aylarca beklemek zorunda kalacakları ifade edildi.
EYT'lilere bu sefer üzen haber verildi! 9 ay boyunca maaş bekleyecekler: Yazılım yapılması bekleniyor

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Yasası yürürlüğe girdi ancak aşırı talep nedeniyle aylıkları gecikmeli bağlanacağı paylaşıldı. Bununla beraber Ankara ve İstanbul'daki EYT'lilerin emeklilik işlemlerinin yıl sonunu bulabileceği paylaşıldı ve Nisan ayında maaş almayı bekleyen EYT'lilere maaşların geç bağlanacağı ve 3 ayda bir avans ödemesi yapılacağı aktarıldı

ÜÇÜNCÜ KEZ AVANS ÖDENEBİLİR 

2.5 milyona yakın EYT'li bu yıl içerisinde emekli olmaya hak kazandığı belirtilerek ancak yoğun başvuru nedeniyle aylık bağlama işlemi geciken binlerce EYT'liye emekli aylığı yerine avans ödemesi yapılacağı aktarıldı. Avans hakkı ise emekli aylığının 3 ay gecikmesi durumunda avans hakkı doğacağı bildirildi. EYT'liler ekim ayında ikinci kez avans talep edebileceği paylaşılırken sonraki 3 ayda da aylıklar bağlanamazsa bu sefer 2024 Ocak ayında üçüncü kez avans ödenebileceği bildirildi.

9 AY MAAŞ BEKLENECEK 

SGK yetkilileri, ilk etapta emeklilik hakkı kazanan 2 milyon 250 bin EYT'liden yaklaşık yarısının emeklilik dilekçesi vereceği, geri kalan yarısının ise çalışmaya devam edeceği hesabını yaptığı aktarıldı. Bununla beraber SGK kaynakları, martta emeklilik başvurusu yapanların çok azına nisan ayında emekli aylığı bağlanacağını, geriye kalan yüz binlerce EYT'linin 9 ay hatta 12 ay maaş beklemek zorunda kalacağını aktardı.

MAAŞIN 3 KATI KADAR AVANS ÖDEMESİ

Yürürlükteki Sigorta İşlemleri Yönetmeliği'nin 82'nci maddesine göre, emeklilik dilekçesi verdiği ve aylık bağlamaya hak kazandığı halde 90 gün içinde aylığı ödenemeyen sigortalıların yazılı dilekçeyle başvurarak avans talep etme hakkı doğuyor. İlerideki alacaklarına mahsuben ödenecek avans tutarı her 3 ay için net asgari ücretin 3 katını, yani 25 bin 518 lirayı geçemiyor.

SGK dilerse bin, iki bin ya da 3 bin lira gibi çok küçük miktarlarda avans ödemesi yapılabileceği belirtilirken avans ise birikmiş emekli aylığını geçerse, 4 eşit taksitle sonraki aylıklardan kesileceği duyuruldu.