EYT kıl payı kaçanlara yeni erken emeklilik yasası TBMM'de 43 45 yaşla emekli olacak o şanslı grup

EYT'yi kıl yapı kaçıranlara yeni erken emeklilik yasası müjdesi geldi. 43 45 yaşla emekli olacak o şanslı grup için kanun teklifi TBMM'de!
EYT kıl payı kaçanlara yeni erken emeklilik yasası TBMM'de 43 45 yaşla emekli olacak o şanslı grup

EYT kıl payı kaçanlara yeni erken emeklilik yasası TBMM'de 43 45 yaşla emekli olacak o şanslı grup - Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT yasası ile AK Parti bir kere daha emeklilik şartlarını değiştirmiş, ilk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesi olan kişilerde aranılan emeklilik şartlarından yaş şartı çıkartılmış, bu kişilere prim gün sayısı ve hizmet yılı şartlarını yerine getirmeleri durumunda erken emeklilik hakkı verilmişti.

Yapılan düzenleme sonrasında bu seferde kademeli emeklilik tartışmaları başlamış, işe giriş tarihi bir gün ile EYT'yi kıl payı kaçıranların EMADDER mücadeleleri başlamıştı. Yapılan yasal düzenleme ilk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesi olmasına rağmen staj ve çıraklık sigortası yapılanlarda kapsam dışında kalmıştı. Yaklaşık 1 milyon kişi EYT yasası meclise sunuldu.

SOSYAL sigortalar VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1-31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 41'inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent ilave edilmiş ve dördüncü fıkrasımn (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"k) 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde meslekî eğitim gören öğrenciler ile meslekî ve teknik ortaöğretim ile yükseköğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler, mesleki ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimi gören öğrenciler, kamu kurum ve kuruluşları tarafından desteklenen projelerde görevli bursiyerler ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 46ncı maddesine tabi olarak kısmi zamanlı çalıştırılan öğrencilerin çıraklık ve staj süreleri,"

a) Birinci fıkranm (a), (b), (d), (e), (f), (g), (h), (j) ve (k) bentleri gereği borçlananlar, borçlandığı tarihteki 4üncü maddenin birinci fıkrasımn ilgili bendine göre," MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde 5mrürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkam yürütür.

eyt-kanunu.jpg

STAJ VE ÇIRAKLIK SİGORTASI MAĞDURLARI SON DAKİKA! EYT KAPSAMI GENİŞLEYECEK Mİ?

Konya Milletvekili Barış Bektaş tarafından meclise sunulan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile aday çıraklık, çıraklık, staja tabi öğrencilik ile bursiyerlik sürelerinin uzun vadeli sigorta kolları açısından sigorta süresinden kabul edilmesi ve çıraklık, bursiyerlik ile staj süreleri için borçlanma imkânı sağlanması talep edildi.

Kanun teklifinin yasalaşması durumunda staj ve çıraklık sigortası olan yaklaşık 1 milyon kişiye borçlanma imkanı ile erken emeklilik hakkı verilecek. Böylelikle bu kişilerin de yaşına bakılmaksızın prim gün ve yıl şartını doldurdukları anda erken emekli olmalarına izin verilecek. Düzenlemenin meclis komisyonuna yakın tarihte sevk edilerek görüşülmesi bekleniyor.