EYT ile emekli olmayı bekleyen SSK ve Bağkurlular dikkat! Emeklilik planınız başka bahara kalabilir işte o detay

Türkiye'de milyonlarca EYT'li vatandaşı yakından ilgilendiren sıcak gelişmeler gündemde yer edinmeye devam ediyor.
EYT ile emekli olmayı bekleyen SSK ve Bağkurlular dikkat! Emeklilik planınız başka bahara kalabilir işte o detay

EYT ile emekli olmayı bekleyen SSK ve Bağkurlular dikkat! Emeklilik planınız başka bahara kalabilir işte o detay - Türkiye'de milyonlarca EYT'li vatandaşı yakından ilgilendiren sıcak gelişmeler gündemde yer edinmeye devam ediyor. Buna göre ise hükümet tarafından uzun yıllar muallakta bırakılan düzenleme seçime kısa bir süre kala yürürlüğe girerken yeni tartışmalar da beraberinde gelmeye devam ediyor.

SSK VE BAĞKURLULAR DİKKAT

Türkiye'de EYT'li SSK'lı kadın 20 yıl sigortalılık süresi ve maksimum 5975 prim günüyle, erkekler ise 25 yıl sigortalılık süresi 5975 prim günüyle emekli olabilirken Bağkurlular için prim şartı kadınlarda 7200 ve erkeklerde ise 9000 prim günü olarak açıklandı.

Ülke geneli SSK ve Bağkurlular arasında emekli olabilmek için gerekli prim gün sayılarında ki bu büyük farklar; Bağkurluları farklı arayışlara doğru itmekte. Bu süreçte 20 yıl SSK'lı olup 3.5 yıl ve Bağkurlu çalışan da SSK'lı gibi emekli olamadığı biliniyordu.

Daha öncesinde de ilk kez 8 Eylül 1999 ve öncesinde Bağkurlu olan bir erkek 9000 prim günü ve kadın ise 7200 prim günüyle emekli olabilirken; Bağkurlular için sigortalılık sürelerinin de herhangi bir anlamı olmadığı ifade edilmişti.

Bağkurlu kişilerin zorunlu Bağkurları durmuşsa prim ödenmezken prim gün sayıları da artmıyor. 25 yıl çalışma hayatını tamamlamaları durumunda prim ödenmesi gereken Bağkurlu erkekse 9000 günü kadınsa 7200 günü doldurmadan emekli olamıyor.

Buna göre ise Bağkurlular için sigorta süresi ve prim ödeme gün sayıları aynı şeyi ifade ederken; Bağ-Kur'lu bir erkek 25 yıl, bir kadınsa 20 yıl primle emekliliğe hak kazanabilirken, SSK'lı bir erkek veya kadın en fazla 16 yıl, 7 ay ve 5 gün primle emekli olabiliyor.

PRİMLERİNİ KENDİLERİ ÖDÜYOR

SSK'lı ve Bağ-Kur'lu arasındaki en büyük farklar arasında SSK'lının primlerinin işveren tarafından ödenmesi iken Bağkurlunun ise primini kendi ödemesi olarak biliniyor. SSK'lı bir işçinin brüt ücretlerinden hesaplanan sigorta prim işçi hisseleri kesilip işçiye net ücret ödenirken kesilen primlerde işveren tarafından SGK'ya ödenmekte.  

Bağkurlu kişilerin ay sonuna gelir ve giderleri arasında elinde kalan tutarlar kendi primlerini öderken bu süreçte de Bağkurlular en alt düzeyden yani asgari ücret üzerinden kendi primlerini ödemekte. Bu sebeplede Bağkurluların aylıkları daha da düşük olmakta.

1261 GÜN İDDİASI!

Daha öncesinde de ilk kez 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olan kişiler eğer birden fazla sigortalılık statülerinde çalışmışlarsa hangi statüden emekli olacakları da emeklilik öncesi son 7 yıl içerisinde hangi statüde daha fazla çalışıldığına göre belirlenmekte.

Buna göre de emekli olmadan önce ki son 1261 gün içerisinde hangi statüde prim ödemeleri var ise emeklilik şartları da o statüye göre belirlenmekte. Buna göre kişinin 1 Ocak 1999 tarihinde sigortalı olması, 1 Ocak 2020 tariihne kadar da 15 yıl SSK'lı olması ile 1 Ocak 2020 tarihinde kendi işyerini açarak Bağkurlu olmuş ise bu durumda da Bağkurlu kayıtlarıyla emekli olma durumları ortaya çıkıyor.