EYT için bütçe kaynağı hazır! Bakan Nebati’den Dolar kurunda optimal nokta ve enflasyon açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, EYT, bütçe performansı ve enflasyon konusunda açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati, bu sene yaklaşık 2.5 milyon kişinin EYT’den emekli olacağını söyledi…
EYT için bütçe kaynağı hazır! Bakan Nebati’den Dolar kurunda optimal nokta ve enflasyon açıklaması

Ulusal basına konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, gündemdeki ekonomik konularla ilgili önemli açıklamalar yaptı. İlk olarak İsveç’te meydana gelen skandal hakkında konuşan Bakan Nebati şu ifadeleri kullandı: “Bu olay türlü sıkıntıyı kendilerini yaptığını ve insanlığın düşmanlığının da onlar tarafından üretildiğini göstermesi açısından çok önemli. Kur’an-ı Kerim bizim kutsal kitabımız ve bu kitap Allah tarafından insanlığa indirildi ve tüm insanlığa hitap ediyor tüm insanlığa hitap eden bu kitap sadece Müslümanların kitabı değil dünyanın kitabıdır. Böylesine bir yakma hadisesi özellikle de Türkiye büyükelçinin önünde yapma cesareti sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına değil tüm İslam alemine ve insanlık alemine karşı yapılmış bir operasyondur bu. Yaptıkları bir barbarlıktır.”

EYT İçin Gerekli Tedbirler Alındı

Ülke seçime giderken bütün bu harcamalar yapılırken, seçim sonrası ne olacağına ilişkin sorular aldıklarını belirten Bakan Nebati, “Yüzde 3,3’ten yüzde 1’e düşen bir bütçenin kasası çok güçlü bir şekilde pratik yola devredilmiş demektir. İkinci olarak EYT’nin geleceği çok açık. Yani biz bunu arkadaşlarla oturup her halükarda eğer gelirse diye tedbir alalım dedik. EYT ile ilgili bir tedbir almamız gerekiyordu ve bunu tamamladık.” dedi. Memur ve emekliler ile ilgili toplu sözleşmeden kaynaklanan 6 aylık bir gelir daha geleceğine dikkat çeken Bakan Nebati, “Ayrıca enflasyon farkı oluşursa o fark da oluşacak. Bunlar düşünülerek bütçe oluşturduk.” ifadelerini kullandı.

EYT’nin Hazine’ye Maliyeti Ne Kadar?

Türkiye’de bütçe performansının resesyon riskini ortadan kaldırdığını hatırlatan Hazine ve Maliye Bakanı, emtia fiyatlarının daha ılımlı hale geldiğini kaydetti. Özellikle enerji fiyatlarının düşmesini avantaj olarak gördüklerini belirtirken bütçe performansının beklenenden daha iyi geleceğini vurguladı. EYT’nin Hazine üzerinde bir yük olduğunu kabul eden Bakan Nebati, “Ama bu yükün karşılanmasının iyi hesaplanması ve buna göre altyapısının da oluşturulması lazım. İşte bu açık çok önemli. Kaynağını biz önceden oluşturduk yani biz geçen yıl kaynağını oluşturarak yeni yıla girdik.” açıklamasında bulundu.

Dolar Kurunda Optimal Nokta Açıklaması

2021 yılında 3 ayda bir kur atağı yaşayan Türkiye’de dolar kurundaki hareketliliğin herkes tarafından takip edildiğini söyleyen Bakan Nebati, “Türk lirasıyla dolar arasındaki karşılaştırma yaptığınız zaman 2013'lerde TK en değerli noktasına gelmiş yani TÜFE endeksi üzerinden yüzde 110 oranının üzerine çıkmış bir güce erişmiş. Türk lirası ne kadar çok değerli olursa siz yurt dışına o kadar çok ithalatta bulunursunuz. Türkiye'de üretim yapmanıza ihtiyaç kalmaz, çünkü paranız çok değerli getirir satarsınız. Sanayi yavaşlar ve zaman içerisinde işsizlik gibi bir sonucu ortaya çıkarır. Türk lirasını çok değersiz hale getirirseniz ise bunun tam tersi olur. Ama bunun bir optimal noktası olması lazım.” ifadelerini kullandı.