EYT'de yaşanan son gelişmeler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği talimat doğrultusunda emeklilikte yaşa takılanlar (ETY) ile ilgili yürütülen çalışmalar hakkında bilgileri sizin için derledik
EYT'de yaşanan son gelişmeler

Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Profesör Doktor Vedat Bilgin EYT’de yaşanan son durum için görevlendirildi. Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili yaşanacak olan son gelişmeler heyecanla beklenmekte. Meclisin açılmasıyla birlikte EYT hakkında yaşanan gelişmeler gündemde ilk sırayı almıştır. Bilgin, emeklilikte yaşa takılanları homojen bir grup olmadığını açıkladı. Konuyla ilgili özellikle durumunun çok farklı olduğu kişiler olduğunu belirtti. Çalışmaların aynı zamanda uzun soluklu olacağını ve işin başında olduklarını da açıklamasına ekledi.

EYT İçin 3 Ayrı Yöntem

Tüketici Başvuru Merkezi Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman tarafından hazırlanmış olan 20 civarındaki teklifin içerisinde üç farklı emeklilik yöntemi bulunduğu belirtiliyor.

  1. Yöntem; Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulmuş olan yasa tekliflerinin incelenmesi durumunda üç farklı yöntem üzerinde duruldu görülmektedir. Birinci yöntemin onaylanması durumunda kadınlar için 50, erkekler için ise 55 yaşının doldurulması ve bunun yanı sıra en az 3600 gün hizmeti var olan kişilerin dikkate alınması öngörülmektedir. Teklifin kabul edilmesi halinde kadınlar 1969 yılı ve öncesinde doğmuş olanların 3600 günlük yani toplamda on yıl hizmetlerinin bulunması durumunda erkekler için ise 1964 yılı ve öncesinde doğmuş olmaları durumunda 3600 gün hizmet günlerinin bulunması gerekmektedir.
  2. Yöntem; yaş haddi dışında kalacak olanlar için diğer şartların yerine getirilmiş olması durumunda 4447 sayılı yasaya göre üç temel kural üzerinden emekli olma durumu söz konusu olmaktadır. Çalışma hizmetini tamamlamış olması gerekmektedir. Aynı zamanda çalışma süresinin de tamamlanmış olması gerekir. Bu durumda yaş haddini tamamlanması için kadınlarda 40-58 yaş ve erkeklerde 44-60 yaş arasında bulunmak gerekmektedir. Üç şartın yerine getirilmiş olması emekli olmak için yeterli olmaktadır.

Yöntem; 08.09.1999 ve öncesinde SGK kapsamında çalışmış olan kadın ya da erkekler için ayrım yapılmaksızın 5000 iş gününü doldurmuş olmaları durumunda emeklilik gerçekleşmektedir. Belirlenmiş olan koşulların yerine gelmesi