Evde Bakım Yardımı Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Resmi Gazete'de yayımlanan son karar ile birlikte evde bakım yardımı yönetmeliği öğrenildi.
Evde Bakım Yardımı Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı!

Bugün Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yayımlanan son yönetmelik ile birlikte Evde Bakım Yardımı Yönetmeliği'nin detayları belli oldu. Yayımlanan yeni yönetmelik ile birlikte bu yardım kapsamına giren  bakıma ihtiyacı olan engellilerin, evde bakımı için yapılacak yardımın başvuru şekli, değerlendirilmesi, ödenmesi konusunda yeni düzenlemelerin getirildiği öğrenildi.

EVDE BAKIM YARDIMI YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİRİLDİ!

Konuya ilişkin bakanlık tarafından yapılan açıklamalara göre ödeme kısmında büyük bir değişiklik yapıldığı öğrenildi. Alınan kararlar doğrultusunda bu ödemelerin herhangi bir şekilde devir, temlik ve haciz edilemeyeceği ifade edildi. Başvuru sırasında bakanlık tarafından değerlendirilmeye alınan gelir, sağlık durumu gibi faktörlerin değişiklik yaşanması durumunda yeniden değerlendirilmeye alınacağı öğrenildi. 

BAKIM HİZMETLERİNİN KAPSAMI AÇIKLANDI! 

Engelli bireylerin bakımına yönelik yapılan açıklamalara göre verilen destek hizmetlerinin kapsamları şu şekilde açıklandı;

a) Kişisel bakım hizmetleri; engelli bireyin;

1) Banyo yaptırılması,

2) Tuvalet ihtiyacını gidermede yardım edilmesi ve gerektiğinde temizliğinin yapılması,

3) Tırnaklarının kesilmesi,

4) Saçlarının taranması,

5) Dişlerinin temizlenmesi,

6) Yeme-içme ihtiyacının giderilmesi,

7) El, yüz ve ayak temizliğinin yapılması,

8) Sakal tıraşının yapılması,

9) İstenmeyen tüylerin temizlenmesi,

10) Elbiselerinin giydirilmesi ve çıkarılması,

11) Burun ve kulak temizliğinin yapılması,

12) Yatağının temizlenmesi ve düzeltilmesi,

13) Odasının temizlenmesi,

14) Çamaşırlarının yıkanması.

SINIFLANDIRMALAR BELİRLENMELİ! 

Yapılan engellilik sınıflandırımalarına göre bu destekten faydalanmak isteyen kişilerin 'Çok ileri düzeyde özel gereksinim var (ÖGV)', 'Belirgin ÖGV' ve 'Özel koşul gereksinimi var (ÖKGV)' raporlarının bulunması ve hanede kişi başına düşen gelirin net asgari ücret tutarının 3'te 2'sinden daha az olması gerektiği öğrenildi.