Ev sahiplerine kötü haber! Mehmet Şimşek açıkladı, kiracılara yeni hak!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında oldukça yeni bir uygulama resmen başladı. Bu yeni uygulama Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklandı.
Ev sahiplerine kötü haber! Mehmet Şimşek açıkladı, kiracılara yeni hak!

Türkiye’de ev sahipleri ile kiracılar arasında sorunların çok ciddi boyutlara ulaştığı biliniyor. Taraflar anlaşmazlıklara kendi açılarından yaklaştıkları için çoğu zaman ortak bir noktada buluşamıyorlar. Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki ilişki oldukça farklı bir noktaya taşınacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı başlatılan yeni bir uygulama ile bazı ev sahiplerini iyice köşeye sıkıştıracak.

YENİ UYGULAMAYI MEHMET ŞİMŞEK AÇIKLADI!

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın vergide yeni uygulamasını açıklayan Bakan Mehmet Şimşek, “Vergi kayıp ve kaçağıyla etkin mücadelemiz devam ediyor. Vatandaşlarımızın daha kolay ve hızlı bir şekilde ihbarda bulunabilmeleri için Gelir İdaresi Başkanlığımız yeni kanalları devreye aldı. İhbarlara yönelik yapılacak vergi incelemesi sonucu ihbarda verilen bilgiye istinaden tespit edilen vergi ve vergi kaybı cezasının yüzde 10’u tutarında ihbar ikramiyesi ödenebilecektir.” dedi.

EV SAHİPLERİNİ İLGİLENDİRİYOR!

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın genişletmiş olduğu vergi ihbarında ev sahipleri ile kiracıları ilgilendiren bir durum bulunuyor. İhbar edilebilecek konular arasında ev sahiplerinin elden kira alması ve yine ev sahiplerinin kira gelir vergisini eksik veya hiç ödememesi gibi konular da yer aldı.

Ev sahiplerine elden kira ödemesi yapan kiracılar Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ev sahiplerini ihbar edebilecekler. Bu durumda ev sahipleri elden aldıkları kira bedelinden dolayı meydana gelen vergi kaybını cezası ile ödemek zorunda kalacak. Bu ödenecek vergi ve cezanın yüzde 10’u ise ihbarda bulunan kiracıya Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ödenecek. Aynı şekilde kira gelir vergisi beyannamesi vermeyen veya eksik veren ev sahipleri için de kiracılar ihbarda bulunup yüzde 10 tutarında ödüllerini alabilecekler.

İHBAR NASIL YAPILACAK?

Gelir İdaresi Başkanlığı vatandaşların vergi ihbarında bulunabilmesi için iletişim kanallarında güncelleme yoluna gitti. Buna göre vatandaşlar “BİP Vergi İhbarı Servisi”, Instagram ve X ihbar hesapları (gibihbar) üzerinden Direkt Mesaj yoluyla ihbarda bulunabilecekler. Ayrıca WhatsApp İhbar Hattı (05521890189) üzerinden de ihbarlar alınacak. Bunların yanında ihbarlar GİB’in internet sayfası, Dijital Vergi Dairesi, 189 GİB Mobil ve Vergi İletişim Merkezi üzerinden de yapılabilecek.